Sigurnosni sporazum

Biden i Zelenski potpisali ‘historijski’ dokument. Američki predsjednik poslao važne poruke Putinu

Predsjednik Joe Biden i njegove kolege iz najbogatijih demokratskih nacija postigli su u četvrtak dogovor o davanju kredita Ukrajini od 50 milijardi dolara ove godine uz zamrznutu rusku imovinu, signalizirajući održivu opredijeljenost za suzbijanje ruske invazije, rekli su američki zvaničnici.

Prije zajedničke konferencije za novinare, Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir potpisali su bilateralni sigurnosni sporazum.

Biden je sve akcije za jačanje Ukrajine nazvao porukom ruskom lideru Vladimiru Putinu.

"Ne može nas čekati, ne može nas podijeliti", rekao je Biden. "Mi ćemo stati uz Ukrajinu."

Biden je rekao da su SAD i druge zemlje potpisale sigurnosne sporazume kako bi se Ukrajina mogla braniti sada i odvraćati potencijalne napade u budućnosti.

“Sjedinjene Države će pomoći da se osigura da Ukrajina može učiniti oboje, ne slanjem američkih trupa da se bore u Ukrajini, već obezbjeđivanjem oružja i municije, širenjem razmjene obavještajnih podataka” i obučavanjem ukrajinskih trupa, između ostalog, rekao je Biden.

Ruski rat, rekao je Biden, bio je "test za svijet".

“Da li bismo bili uz Ukrajinu?” Biden je rekao. “Da li bismo se zalagali za suverenitet, slobodu i protiv tiranije?”

“Sjedinjene Države, G7 i zemlje širom svijeta dosljedno su odgovarale na to pitanje govoreći da hoćemo. Opet ćemo to reći… mi ćemo stati uz Ukrajinu.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski označio je, kako je rekao, "zaista historijski dan" nakon potpisivanja bilateralnog sigurnosnog pakta između njegove zemlje i Sjedinjenih Država.

"Potpisali smo najjači sporazum unutar Ukrajine i SAD od naše nezavisnosti", rekao je predsjednik na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Zelenski je rekao da sporazum koristi svima jer je Rusija "stvarna globalna prijetnja".

“Ovo je sporazum o sigurnosti, a time i o zaštiti ljudskih života. Ovo je sporazum o saradnji, a time i o tome kako će naši narodi ojačati. Ovo je sporazum o koracima za garantovanje održivog mira i stoga koristi svima u svijetu”, rekao je Zelenski.