predsjednik sad

Biden: Iran će napasti Izrael prije nego kasnije

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je novinarima u Bijeloj kući u petak da očekuje da će Iran napasti Izrael "prije nego kasnije".

„Ne želim da ulazim u sigurne informacije, ali očekujem da će biti prije nego kasnije“, rekao je Biden novinarima na pitanje koliko će iranski napad na Izrael biti neizbježan.

Upitan koja je njegova poruka Iranu upravo sada, predsjednik je rekao: "Nemojte."

U odgovoru na više pitanja novinara u prostoriji, uključujući CNN-ovog MJ Leea koji je pitao jesu li američke trupe u opasnosti - Biden se vratio na podij i rekao da su Sjedinjene Države "posvećene" odbrani Izraela.

“Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržat ćemo Izrael, pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspjeti”, rekao je Biden.

SAD su u visokoj pripravnosti zbog značajnog iranskog uzvratnog napada na Izrael posljednjih dana, jer raste strah od šireg regionalnog rata.

Ostaje "stvarna", "vjerodostojna" i "održiva" prijetnja da će Iran pokrenuti napade, saopćila je u petak Bijela kuća, nakon izraelskog napada na iransko diplomatsko sjedište u Siriji prošle sedmice u kojem su ubijena tri iranska generala.

Značajan napad

Biden, koji je ove sedmice upozorio da Iran prijeti "značajnim napadom" na Izrael, od svog tima za nacionalnu sigurnost stalno je primao novosti o situaciji.

SAD i nekoliko drugih zemalja, uključujući Britaniju i Francusku, izdale su nove smjernice za putovanja za vladine službenike u Izraelu kako se iranska prijetnja nazirala.

“Mi ovo pratimo vrlo, vrlo pažljivo”, rekao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji je odbio dati informacije o očekivanom vremenu prijetnje.

Ministarstvo odbrane premješta dodatna sredstva u regiju Bliskog istoka "kako bi ojačao regionalne napore za odvraćanje i povećala zaštitu snaga za američke snage", rekao je američki odbrambeni zvaničnik za CNN, dok se Izrael i SAD spremaju za potencijalni iranski napad.

Pentagon je posebno radio na jačanju protuzračne odbrane američkih trupa stacioniranih u Iraku i Siriji koje su bile napadnute od strane proxy snaga koje podržava Iran više od 100 puta između oktobra i februara. U januaru su tri američka vojnika poginula kada je dron prošao kroz američku protuzracnu odbranu u bazi Tower 22 u Jordanu.

SAD ne predviđaju da će Iran ili njegovi zastupnici napasti američke snage kao dio odmazde, ali se pripremaju za svaki slučaj.

„Bilo bi nerazumno da ne pogledamo naše vlastito držanje u regionu kako bismo bili sigurni da smo pravilno pripremljeni,“ rekao je Kirby.

CNN je prošle sedmice izvijestio da su SAD u stanju pripravnosti i da se aktivno pripremaju za napad Irana na izraelsku ili američku imovinu u regiji. Zvaničnici su rekli da bi do takvog napada moglo doći u toku sedmice.

Izvori kažu da je Iran oprezan od dramatične eskalacije

CNN je ranije ove sedmice izvijestio da će iranski napad na Izrael najvjerovatnije izvesti iranske proxy snage u regiji, a ne direktno Iran, prema dvojici ljudi upoznatih s američkim obavještajnim službama o tom pitanju.

Teheran je oprezan od dramatične eskalacije u borbama, rekli su izvori, i ne želi da SAD ili njihovim saveznicima da izgovor da direktno napadnu Iran.

Izvori su rekli da Iran i njegove proxy grupe milicija ne izgledaju spremne da napadnu američke trupe ili drugu imovinu u regionu, ali su istakli da Iran nema savršenu komandu i kontrolu nad svim svojim proxy snagama, tako da postoji mogućnost napada na SAD imovina se ne može u potpunosti isključiti.

Izvori su rekli za CNN da američke obavještajne službe procjenjuju da je Iran pozvao nekoliko svojih proxy grupa milicija da istovremeno pokrenu veliki napad na Izrael, koristeći bespilotne letjelice i projektile, te da bi mogli napasti već ove sedmice.

“Prijetnja je vrlo jasna i vjerodostojna”, rekao je jedan od izvora. “Postavili su dijelove za izvođenje napada sada. Samo čekam pravo vrijeme.”

Biden je razgovarao sa svojim izraelskim kolegom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, o prijetnji iranskog napada tokom telefonskog razgovora prošle sedmice.

Direktan udar Irana na Izrael jedan je od najgorih scenarija za koje se sprema Bidenova administracija, jer bi garantirao brzu eskalaciju ionako burne situacije na Bliskom istoku. Takav udar mogao bi dovesti do toga da se rat Izraela i Hamasa proširi u širi, regionalni sukob – nešto što je Biden dugo pokušavao izbjeći.

Biden više puta dnevno prima brifinge o situaciji, rekao je Kirby.

Kirby je u petak rekao da su američki zvaničnici u "stalnoj komunikaciji" sa svojim izraelskim kolegama o tom pitanju i da su u toku koraci kako bi se osiguralo da je Izrael u stanju da se brani.

"Svakako smo svjesni vrlo javnosti i onoga što smatramo vrlo vjerodostojnom prijetnjom Irana u smislu potencijalnih napada na Izrael", rekao je Kirby u petak.

On je ukazao na posjetu Izraelu u petak šefa američke Centralne komande, generala Erika Kurile, kako bi imao "te razgovore direktno sa svojim kolegama iz IDF-a".

Međutim, američki zvaničnici bili su frustrirani svojim izraelskim kolegama zbog nedostatka informacija koje je Izrael podijelio prije izvođenja napada u Damasku prošle sedmice, rekli su izvori za CNN. Izrael je obavijestio američkog zvaničnika tek kada su njegovi avioni već bili u zraku na putu za Siriju, rekao je zasebni američki zvaničnik.

"Nismo bili svjesni da će Izrael izvršiti ovaj zračni napad unaprijed", rekao je zvaničnik. “Nekoliko minuta prije nego što se to dogodilo i kada su izraelski avioni već bili u zraku, Izrael je došao do američkog zvaničnika i rekao da su u procesu izvođenja napada u Siriji. Nije sadržavao nikakve detalje o tome koga su ciljali ili gdje će se izvoditi, a štrajk je već bio u toku prije nego što je vijest mogla proći kroz američku vladu.”

Diplomatski pritisak

Državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Turske, Kine i Saudijske Arabije kako bi ih pozvao da pritisnu Iran da ne eskalira sukob na Bliskom istoku nakon prijetnji koje je Iran uputio Izraelu, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Miller je rekao da su se SAD također "udružile s evropskim saveznicima i partnerima u proteklih nekoliko dana" kako bi prenijele sličnu poruku Iranu. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron razgovarali su posljednjih dana s iranskim ministrom vanjskih poslova.

Blinken je „jasno stavio do znanja svakoj zemlji koja ima bilo kakav privid odnosa s Iranom da je u njihovom interesu da iskoriste taj odnos da pošalju poruku Iranu da ne bi trebali eskalirati ovaj sukob. Ali pustiću te zemlje da same govore o tome koje akcije mogu, a koje ne moraju poduzeti”, rekao je Miller.

Američki State Department je ograničio putovanje osoblja američke vlade u Izrael nakon javnih prijetnji Izraelu od strane Irana.

„Iz velikog opreza, službenicima američke vlade i članovima njihovih porodica zabranjena su lična putovanja izvan većeg Tel Aviva (uključujući područja Herzliya, Netanya i Even Yehuda), Jerusalema i Be'er Sheve do daljnjeg“, a u sigurnosnom upozorenju koje je u četvrtak objavila američka ambasada kaže se da je "osoblje američke vlade ovlašteno da prelazi između ova tri područja radi ličnih putovanja."

“Sigurnosno okruženje ostaje složeno i može se brzo promijeniti u zavisnosti od političke situacije i nedavnih događaja”, navodi se u upozorenju.

Francuska je savjetovala svojim građanima da se "apsolutno suzdrže" od putovanja u Iran, Liban, Izrael i okupirane palestinske teritorije zbog rizika od "vojne eskalacije", saopćilo je u petak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je dodalo da će porodice diplomatskog osoblja u iranskoj prijestolnici Teheranu biti vraćene u Francusku, a državnim službenicima će biti zabranjeno odlazak u radne misije u te zemlje i teritorije.

Francuski ministar vanjskih poslova izdao je novu preporuku nakon kriznog sastanka o regionu, objavilo je ministarstvo u objavi na X-u.