uzvraća istom mjerom

Biden isprobava novi način napada na Trumpa: Udara na godine bivšeg predsjednika

Bidenovi komentari o Trumpovim godinama mogli bi označiti značajnu promjenu u predsjednikovoj strategiji razmjene poruka

Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je naglašeno najavio novu taktiku napada protiv svog nekada i vjerovatno budućeg protivnika Donalda Trumpa, rugajući se Trumpovim godinama dok Biden pokušava preokrenuti ploču oko jedne od svojih najvećih političkih obaveza, piše CNN.

Uzvrativši kritičarima koji kažu da su njegove godine problem na predstojećim izborima, 81-godišnji Biden rekao je Sethu Meyersu: "Morate pogledati drugog tipa", misleći na 77-godišnjeg Trumpa.

"Ima otprilike koliko i ja, ali ne može da se sjeti imena svoje žene“, našalio se, očigledno pozivajući se na epizodu tokom vikenda u kojoj je bivši predsjednik greškom nazvao svoju suprugu Melaniju "Mercedes“ tokom govora na CPAC-u.

Koliko je ko star?

Tokom intervjua u emisiji "Late Night" na NBC-u, Biden je rekao da glasači ne bi trebali samo da razmatraju koliko je star kandidat, već i "koliko su stare (njihove) ideje".

"Vidi, mislim, ovo je tip koji želi da nas vrati“, rekao je Biden o Trumpu. "On želi da nas vrati u prošlost, on želi da nas vrati na čitav niz pitanja koja su - 50, 60-ih godina bile čvrste američke pozicije."

Unaprijed snimljeni intervju s Meyersom održan je ubrzo nakon što je Bijela kuća objavila da će Biden posjetiti granicu Teksasa i Meksika u četvrtak – istog dana kada Trump planira krenuti u Eagle Pass u Teksasu, udaljenom oko 300 milja i epicentru nedavnog sukoba između državne i savezne vlade oko graničnih prelaza.

Bidenovi komentari o Trumpovim godinama mogli bi označiti značajnu promjenu u predsjednikovoj strategiji razmjene poruka, samo nekoliko dana nakon što je Trump pobijedio na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini u još jednom koraku ka osvajanju predsjedničke nominacije svoje stranke. Njih dvojica nisu često napadala jedan drugog preko svojih godina, a Trump je ranije rekao da ne vjeruje da je Biden prestar da bi se kandidirao za reizbor. Umjesto da direktno napadne Bidena zbog njegovih godina, Trump pokušava da Bidena naslika kao “nesposobnog” i “kognitivno oštećenog”, za što tvrdi da nije samo u vezi s godinama predsjednika.

Tokom svog putovanja u Teksas, Biden planira da se sastane sa agentima američke granične patrole, drugim organima za provođenje zakona i lokalnim izabranim zvaničnicima, i "razgovara o hitnoj potrebi da se usvoji dvostranački sporazum o bezbjednosti granica" u Senatu, navodi se u savjetniku Bijele kuće.

Biden će se u utorak sastati s najvišim kongresnim čelnicima u Bijeloj kući na visokom sastanku na kojem će se razgovarati o granici, zajedno sa potrebom da se spriječi zatvaranje vlade i da se Ukrajini prenesu hitno potrebna sredstva.

Biden kritičan

Biden je često bio kritičan prema Trumpu tokom njegovog intervjua s Meyersom, spominjući bivšeg predsjednika nekoliko minuta nakon što je Meyers postavio Bidenu pitanje o infrastrukturi.

“Posljednji tip je imao – imao je sedmicu infrastrukture svake sedmice”, rekao je Biden. „Ali mi smo to zapravo uradili.”

Također je ponovio kritike na račun Trumpove nedavne izjave da će pustiti Rusiji da se snađe sa zemljama članicama NATO-a koje ne ispunjavaju obaveze finansiranja.

„Mislim, o čemu mi ovde pričamo? Šta za ime Boga? Ideja da predsjednik Sjedinjenih Država poziva Vladimira Putina da izvrši invaziju… Zapadne zemlje? To je bizarno, apsolutno bizarno. I to je potpuno protiv našeg interesa”, rekao je Biden.

Strani lideri, rekao je Biden, "na smrt su uplašeni" onoga što bi drugi Trumpov mandat mogao značiti za odnose između Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

"Demokratija je u pitanju", rekao je Biden Meyersu. “Zaista jeste.”