Veoma problematično

Biden krenuo u kampanju na TikToku, dio Kongresa zabrinut za nacionalnu sigurnost

Aplikacija, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, u fazi je inspekcije u SAD-u zbog potencijalnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti
Joe Biden poslao pismo članovima Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti BiH

Predsjednik obavještajnog odbora američkog Senata i viši član demokrata, rekao je da je zabrinut zbog odluke tima za kampanju predsjednika Joea Bidena da se pridruži TikToku. U nedjelju je u sklopu Bidenove kampanje iskorišten Super Bowl za pokretanje novog TikTok računa, u želji da dopru do mladih glasača uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Pokretanje kampanje na TikTok-u neki su zastupnici u Kongresu doživjeli problematičnim s obzirom na to da je aplikacija, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, u fazi inspekcije u SAD-u zbog potencijalnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti. Neki američki zakonodavci pozvali su na zabranu aplikacije zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla dobiti pristup korisničkim podacima ili utjecati na sadržaj koji se korisnicima servira u aplikaciji.

TikTok zabranjen na službenim mobitelima državnih službenika

Jučer je demokratski senator Mark Warner rekao da je zabrinut zbog implikacija po nacionalnu sigurnost.

“Mislim da još uvijek moramo pronaći način da slijedimo Indiju, koja je zabranila TikTok”, rekao je Warner. "Malo sam zabrinut zbog mješovite poruke."

Brojni republikanski zastupnici također su kritizirali odluku kampanje da se pridruži TikToku. Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da se ništa nije promijenilo u vezi sa “zabrinutostima za nacionalnu sigurnost oko korištenja TikToka na vladinim uređajima."

"Ta je politika još uvijek na snazi", rekao je.

Prošle je godine Bidenova administracija naredila vladinim agencijama da uklone TikTok s telefona i uređaja u vlasništvu savezne vlade. TikTok je tvrdio da neće dijeliti podatke američkih korisnika s kineskom vladom i poduzeo je značajne mjere za zaštitu privatnosti svojih korisnika. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtjev novinske agencije Reuters za komentar o Bidenovoj kampanji.

Tim za kampanju: Poduzimamo napredne sigurnosne mjere

Iz Bidenove kampanje poručili su u saopćenju da će "nastaviti dopirati do birača tamo gdje jesu", uključujući i druge aplikacije društvenih medija kao što su Metin Instagram i Truth Social, koji je osnovao bivši predsjednik Donald Trump.

Kampanja poduzima "napredne sigurnosne mjere" za svoje uređaje i njezina prisutnost na TikToku bila je odvojena od tekućeg sigurnosnog pregleda aplikacije, dodao je zvaničnik kampanje. Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) pod vodstvom američkog ministarstva finansija u martu 2023. zahtijevao je od kineskih vlasnika TikToka da prodaju svoje dionice ili se suoče s mogućnošću zabrane aplikacije, ali administracija nije ništa poduzela.

Jedna od glasnogovornica Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, rekla je u ponedjeljak da je pregled od strane CFIUS-a u toku i primijetila da je Bijela kuća prethodno odobrila zakon koji su predstavili Warner i drugi kako bi administraciji dali nove alate za rješavanje prijetnji koje predstavljaju aplikacije u stranom vlasništvu.

Prošlog mjeseca iz TikToka su rekli pred Kongresom da 170 miliona Amerikanaca sada koristi njihovu platformu kratkih video zapisa, u odnosu na 150 miliona godinu dana ranije.