PREDIZBORI U AMERICI

Biden pobijedio u Michiganu, ali pretrpio štetu zbog politike u Gazi

Predsjednik Joe Biden komotno će pobijediti na primarnim izborima demokrata u Michiganu, uprkos značajnom protestnom glasanju zbog njegovog stava prema ratu u Gazi, prenosi BBC.

Aktivisti su proveli protekle sedmice pozivajući demokrate da glasaju kao "neodlučni", a desetine hiljada su se odlučile za to.

To je premašilo mnoga očekivanja, iako najnovija projekcija CBS Newsa sugerira da je Biden osvojio 80 posto glasova.

On je zahvalio "svakom stanovniku Michigana koji je učinio da se njihov glas danas čuje".

U izjavi koja nije spominjala kampanju protiv njega, on je pozdravio postignuća svoje administracije u državi i pokrenuo napad na svog rivala Donalda Trumpa.

Predviđeno je i da će Trump pobijediti na republikanskim predizborima u utorak u ovoj državi, nakon onoga što je nazvao "sjajnim danom".

"Imat ćemo veliku pobjedu", rekao je Trump na događaju povodom proslave.

Dosadašnji rezultati primarnih takmičenja - koje američke političke stranke koriste da izaberu svog predsjedničkog kandidata - pokazuju da su njih dvojica na putu da se suoče na izborima u novembru, u revanšu 2020. godine.

Michigan se smatra kritičnom državom, koja je izabrala pobedničkog predsednika na posljednja dva glasanja. Ova država ima najveći udio arapskih Amerikanaca u zemlji, ali čini se da je podrška Bidena Izraelu tokom njegove vojne kampanje u palestinskoj enklavi Gazi koštala podrške među tom skupinom.

Aktivisti grupe Listen to Michigan pozdravili su veličinu "neodlučnih" glasova kao pobjedu. Ljudi su bili u suzama na prijemu organizacije dok su se podaci povremeno ažurirali.