NOVA RUNDA PREGOVORA

Biden pozvao čelnike Egipta i Katara: ‘Izvršite pritisak na Hamas’

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je čelnike Egipta i Katara da izvrše pritisak na Hamas da pristane na primirje u Gazi i sporazum o taocima prije nove runde pregovora ovog vikenda u Kairu.

Direktor CIA Bill Burns predvodit će američku delegaciju na pregovorima u Kairu, saopćio je američki zvaničnik.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije kazao je da je Biden uputio pisma egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu El-Sisiju i emiru Katara šejhu Tamimu bin Hamadu al-Thaniju o stanju pregovora o taocima i "pozvao ih da osiguraju obaveze Hamasa da se dogovore i pridržavaju dogovora.”

Biden je u četvrtak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom koga su razgovarali o tekućim pregovorima o taocima i o novoj rundi pregovora u Kairu.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao je da je Biden poručio Netanyahuu da osnaži svoje pregovaračke timove u Kairu kako bi se sporazum mogao postići što je skorije moguće.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici smatraju prekid vatre ključnim za omogućavanje većeg broja humanitarne pomoći u Gazi u jeku strahovanja od gladi među tamošnjim Palestincima.

Prema najnovijem prijedlogu, Izrael i Hamas pristali bi na šestosedmični prekid vatre u zamjenu za oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca koje drži Hamas. Napredak oko dogovora blokiran je sedmicama, prenosi Reuters.