strašan udarac

Biden se oglasio o presudi protiv njegovog sina: ‘Bio je opsjednut suđenjem, a problemi tek počinju’

Amerika je u četvrtak dosegla limit javnog duga od 31,4 biliona dolara, usljed neslaganja između republikanaca i demokrata Joe Biden zabrinut ruke prekrštene ispred lica

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će poštovati odluku porote da proglasi njegovog sina krivim za kršenje zakona o oružju, nakon jednosedmičnog suđenja koje je razotkrilo burno vrijeme za porodicu.

Porota od 12 članova proglasila je Huntera Bidena (54) krivim za laganje o upotrebi droga na obrascu dok je kupovao pištolj 2018. Suočava se s mogućom zatvorskom kaznom nakon presude, koja je označila prvo kazneno gonjenje djeteta sadašnjeg predsjednika SAD.

Njegova osuda po sve tri tačke optužnice dolazi u kampanji predsjednika Bidena za reizbor u novembru, i manje od dvije sedmice nakon što je njegov izborni protivnik Donald Trump i sam osuđen za zločin u New Yorku.

Iako predsjednik Biden nije prisustvovao suđenju u Delawareu, mnogi članovi porodice, uključujući prvu damu Jill Biden, redovno su to činili. Supruga, sestra i ujak Huntera Bidena povremeno su bili prisutni kako bi ga podržali tokom postupka.

Predsjednik Biden odletio je u Wilmington, Delaware, nakon presude gdje je pozdravio i zagrlio svog sina na pisti.

"Ja sam predsjednik, ali sam i tata. Jill i ja volimo našeg sina i jako smo ponosni na čovjeka kakav je danas", rekao je u izjavi. Biden je dodao da će "prihvatiti ishod ovog slučaja i… nastaviti poštivati ​​sudski proces dok Hunter razmatra žalbu".

Predsjednik Biden ranije je odbacio mogućnost pomilovanja svog sina, na čijem su suđenju objavljeni neugodni detalji dok su tužitelji pokušavali dokazati da je koristio crack kokain u trenutku kada je kupio pištolj.

Porotnici su se čuli s njegovom bivšom suprugom, Kathleen Buhle, i bivšom djevojkom, Zoe Kestan, koje su opisale česta opijanja drogom koja su uzela danak njegovim prijateljima i porodici. Tekstualne poruke s detaljima o njegovoj ovisnosti i fotografije, od kojih neke prikazuju polugolog Huntera Bidena, također su pokazane sudu.

Presuda u utorak izazvala je trenutnu političku reakciju, uključujući republikance u Kongresu koji su proveli godine istražujući ponašanje i poslovne veze Huntera Bidena.

U priopćenju iz Trumpove kampanje, u međuvremenu, stoji da suđenje "nije bilo ništa više nego odvraćanje pažnje od pravih zločina zločinačke porodice Biden". Bivši predsjednik često je koristio taj opis u kampanji, referirajući se na optužbe o nedoličnom ponašanju protiv predsjednika i njegovog sina od strane republikanaca.

Demokrati u Kongresu optužili su republikanske kolege za licemjerje i pohvalili američki pravosudni sistem.

"Usporedite razliku u reakcijama između republikanaca i demokrata", rekao je demokrat Jamie Raskin iz Marylanda na saslušanju.

Govoreći o Trumpovoj kaznenoj presudi, rekao je: "Republikanci napadaju cijeli naš sistem pravde i vladavine prava jer im se ne sviđa način na koji je jedan slučaj izašao na vidjelo, dok je sin predsjednika Sjedinjenih Država procesuiran i ne čujem niti jednog demokrata da plače.”

U međuvremenu, nekoliko porotnika koji su osudili Huntera Bidena rekli su da politika nije bila faktor u njihovoj odluci. "Nikad nisam razmišljao o predsjedniku Joeu Bidenu", rekao je jedan član porote za BBC.

Od svih članova porotnika niko nije spominjao političke motivacije, dodao je.

Saradnici predsjednika Bidena rekli su američkim novinskim kućama da su suđenje i presuda uzeli emocionalni danak Bidenu, koji je pomno pratio slučaj.

Politico je izvijestio da je Biden bio "sedmicama opsjednut suđenjem" i da je od članova porodice tražio novosti dok je bio na putovanju u Francuskoj na obilježavanju godišnjice Dana D.

Mediji su također rekli da se Biden povremeno osjećao krivim zbog pažnje koja je stavljena na njegovog sina i vjeruje da je njegova politička karijera pridonijela pravnim problemima njegova sina.

Prema Washington Postu, predsjednikovi savjetnici često nisu bili voljni razgovarati s njim o njegovom sinu, a neki su pokušali ograničiti javno pojavljivanje Huntera Bidena.

Hunter Biden će biti osuđen u nekom trenutku u sljedećih 120 dana, ali sudac koji nadzire slučaj nije odredio datum saslušanja. Prijeti mu do 25 godina zatvora, ali pravni stručnjaci kažu da je vrlo malo vjerovatno da će konačna kazna biti približna toj s obzirom na to da je on prvi put osuđen.

Njegovi pravni problemi će se nastaviti tokom cijele godine, kao i tokom predizborne kampanje njegova oca. U septembru će se suočiti sa suđenjem u Kaliforniji pod optužbom da nije platio 1,4 miliona dolara poreza na prihod.

Bude li proglašen krivim u tom slučaju, Hunter Biden bi se mogao suočiti s do 17 godina zatvora.