Svijet

Biden tvrdi da je zabrinut zbog obima kineskih vježbi kod Tajvana

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da “nije zabrinut” zbog kineskih vojnih vježbi u blizini Tajvana koje je Peking upravo produžio, ali je izrazio odmjerenu zabrinutost zbog obima vježbi.

“Zabrinut sam, jer se kreću koliko se kreću. Mada, ne mislim da će učiniti išta više nego što jesu”, rekao je Biden novinarima u Delawareu nakon čega je otputovao za Kentucky gdje će obići istočne regije te savezne države pogođene poplavama.

Kina je u ponedjeljak najavila nastavak vojnih vježbi u blizini Tajvana, koje su počele 4. augusta, a trebale biti okončane u subotu.

U saopćenju, Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije (PLA) navela je da će “nastaviti vježbe u vodama u blizini ostrva Tajvan, fokusirajući se na napade protiv podmornica i iz zraka na brodove”, prenijeli su kineski državni mediji.

Vojne vježbe su održane kao odgovor Kine na prošlosedmičnu posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Kineska vojska je lansirala i balističke projektile u blizini Tajvana, a dio njih je pao u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna ekonomska zona.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare