nikad nije pronađen

Bidenovog ujaka pojeli kanibali? Američki predsjednik se okomio na Trumpa pa se zapetljao

Joe Biden je sugerirao da su njegovog ujaka možda pojeli kanibali nakon što je njegov avion oboren tokom Drugog svjetskog rata. dok je naglašavao da Donald Trump nije vrijedan ponovnog obavljanja dužnosti vrhovnog komandanta vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsjednik posjetio je ratni spomenik u blizini svog rodnog grada u Pennsylvaniji kako bi odao počast svom pokojnom stricu Ambroseu Finnegan.

"Upravljao je jednomotornim avionima, izviđačkim letovima iznad Nove Gvineje. Dobrovoljno se prijavio.

Oboren je u području gdje je u Novoj Gvineji u to vrijeme bilo mnogo kanibala. Nikada nisu pronašli njegovo tijelo", rekao je Biden novinarima, prenosi Sky News.

Međutim, čini se da nema podataka o tome da je smrt Finnegan bila rezultat neprijateljskih radnji ili bilo kakve naznake da su kanibali igrali bilo kakvu ulogu u nemogućnosti vraćanja njegovih ostataka, prema američkom ministarstvu odbrane.

Vojni zapisi pokazuju da je Finnegan poginuo kada se izviđački avion u kojem je bio srušio u Tihi okean kod sjeverne obale Nove Gvineje u maju 1944. nakon kvara na motoru.

"U mojoj porodici imamo tradiciju koju je počeo moj djed", rekao je Biden.

Pokušao je povući paralelu između žrtvovanja svoje porodice i primjedbi koje je navodno dao Trump da su pali ameirčki vojnici bili "naivčine" i "gubitnici".

Bivši Trumpovi saradnici tvrde da je on to rekao kada nije želio posjetiti groblje poginulih američkih vojnika u Francuskoj tokom svog prvog predsjedničkog mandata 2018. godine.

To je bio razlog da Biden kaže da Trump, vjerovatni republikanski kandidat koji će se suprotstaviti de mokrati Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru, "ne zaslužuje biti vrhovni komandant mog sina, mog ujaka".

Bidenov stariji sin, Beau, umro je 2015. od raka mozga. Predsjednik je povezao smrt svog sina s njegovim jednogodišnjim angažmanom u Iraku, gdje je vojska koristila zgarišta za odlaganje otpada.

Također, Biden je "ponosan na službu svog strica u uniformi, koji je izgubio život kada se vojni avion u kojem je bio srušio u Pacifik nakon polijetanja u blizini Nove Gvineje ."