dugačka lista

BiH izgubila Sučića, ali on nije jedini: “Zmajevima” pobjegao i “novi Messi”

Bosna i Hercegovina izgubila je trku za Petrom Sučićem.

Sučić je bio naš mladi reprezentativac, našao se i na spisku selektora Igora Jankovića za naredni meč, ali je taj poziv odbio.

Mladi 20-godišnji veznjak zagrebačkog Dinama Petar Sučić u petak je donio odluku da će u budućnosti predstavljati Hrvatsku, umjesto Bosne i Hercegovine.

Bilo je i pobjeda

Imali su Nogometni savez BiH i "Zmajevi" velikih pobjeda, pa su tako kao "gastarbajteri" za BiH nastupali asovi poput Zvjezdana Misimovića, Muhameda Bešića, Vedada Ibiševića, Asmira Begovića, Izeta Hajrovića, kao i brojni fudbaleri rođeni u komšiluku. Ipak, Sučić nam neće biti ni prvi "poraz".

Najveće ime kad je riječ o igračima bh. korijena naravno je Zlatan Ibrahimović. On je rodom iz Bijeljine, a odrastao je u Švedskoj za koju je cijelim tokom karijere i nastupao. Švedsku je ispred Bosne i Hercegovine birao i Muamer Tanković, koji kasnije nije uspio napraviti veliku karijeru.

Danas je najviše igrača u selekciji Hrvatske koji imaju korijene iz naše zemlje.

Bivši Vatreni Mario Mandžukić porijeklom je iz Posavine, tačnije iz Odžaka u kojem i danas žive njegovi srodnici. I Mandžukićeva porodica do 1990. živjela je u Odžaku.

Ivan Rakitić porijeklom je iz Žepča, Tin Jedvaj iz Hercegovine, dok su Dejan Lovren i Vedran Ćorluka rođeni u Bosni i Hercegovini. Ćorluka se rodio u Derventi, a Lovren u Zenici… U Čapljini je rođen Nikica Jelavić, koji je ranije nosio kockasti dres…

Od aktuelnih igrača koji su nastupali u Kataru za Hrvatsku porijeklo iz BiH vode Mateo Kovačić, Ante Budimir, Mario Pašalić, Josip Šutalo i Luka Sučić. Tu je i selektor Zlatko Dalić, rođen u Livnu.

Birali Austriju i Sloveniju

Bh. korijene ima i najbolji golman Slovenije u posljednjem desetljeću Samir Handanović.

Još jedan Slovenac Josip Iličić rođen je u Bosni i Hercegovini, u Prijedoru, krajem januara 1989. Njegov otac, inače Hrvat, ubijen je kad je Josip imao godinu i majka Ana odlučila je s dvojicom sinova, Josipom i Igorom, otići u Sloveniju.

Marko Arnautović i Zlatko Junuzović umjesto Bosne i Hercegovini birali su Austriju, a Marko Marin rođen u Gradišci – Njemačku.

Trebinjac Nemanja Gudelj između Bosne i Hercegovine i Srbije birao je Srbiju, dok je Mijat Gačinović nakon igranja za kadetski tim Bosne i Hercegovine promijenio sportsko državljanstvo i zaigrao za Srbiju. Igrač koji je karijeru započeo u Leotaru danas je član Eintrachta iz Frankfurta.

Bivši član "Orlova" Neven Subotić rođen je u Banjoj Luci, ali je također birao Srbiju umjesto BiH.

Adem Ljajić, od svih nabrojanih „Orlova“ možda je bio i najbliži nastupu za bh. reprezentaciju. Na našu žalost, odlučio se za Srbiju.

Otac za BjH, sin za Hrvatsku

Od sadašnjih reprezentativaca porijeklo iz BiH vode Srđan Babić, Sergej Milinković Savić, Vanja Milinković Savić, Luka Jović, Vladimir Gudelj, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović, Saša Zdjelar…

Hrvatsku pored zemlje svog porijekla birao je i Alen Halilović, iako je njegov otac Sead bio član bh. selekcije.

Bh. navijači danas žale i za Harisom Seferovićem koji je u mladosti dao obećanje da će zaigrati za našu reprezentaciju.

Na koncu je član Benfice ipak birao Švicarsku. Pod zastavom Švicarske danas nastupa i Mario Gavranović porijeklom iz Gradačca.