nova lista

BiH na 108. mjestu među 180 država svijeta po percepciji korupcije

Bosna i Hercegovina je tek na 108. s 35 bodova na novom Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International objavljenom u utorak.

Da bi se znalo šta znači ovaj naš "plasman", naglasimo da je Danska na vrhu, a Somalija na dnu ljestvice od 180 zemalja svijeta.

Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška najmanje su korumpirane zemlje na svijetu, po indeksu percepcije.

Na dnu ljestvice su zemlje koje potresaju krize poput Sirije, Venecuele i Somalije. Njemačka je zadržala deveto mjesto, a Francuska je 20. sa 71 bodom, jednim manje nego prije.

Slovenija i Italija su na 42. mjestu s 56 bodova. Hrvatska je zadržala 57. mjesto sa 50 od mogućih 100 bodova.

Od ostalih zemalja na zapadnom Balkanu, Srbija je 104. mjestu sa 36 bodova. Crna Gora je 63. mjesta sa četiri boda manje od Hrvatske.

"Ondje gdje su vladavina prava, nezavisni mediji i skupine civilnog društva oslabljeni, korupcija cvjeta", rekla je Alexandra Herzog, voditeljica organizacije Transparency International, piše dpa.

Kao primjer je navela Mađarsku koja je pod vodstvom Viktora Orbana pala na 76. mjesto. To je najlošijs poziciju među zemljama Evropske unije.

"Slaba odgovornost i politička korupcija potkopavaju vladavinu prava u regiji u kojoj ljudi gube povjerenje u svoje institucije, objavio je Transparency International o korupciji u zemljama EU-a.

U najalarmantnijim slučajevima, uske interesne skupine imaju preveliku kontrolu nad donošenjem političkih odluka. U drugima, vlade ciljaju na novinare, zviždače i druge promatrače, dodaju iz ove organizacije.

Kao regija, supsaharska Afrika najniže je na ljestvici, unatoč poboljšanju u nekim zemljama.