Vijesti

BiH: U Sarajevu svečanost povodom Lejletu-r-Regaiba, noći nade, želja i ibadeta

Muslimani u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini prigodnim vjerskim aktivnostima obilježili su mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna svečanost povodom noći Lejletu-r-Regaib, uz poštivanje epidemioloških mjera, održana je poslije akšam-namaza i u džamiji Magribiji u Sarajevu.

Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a muslimani je obilježavaju u ibadetu.

Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a muslimani je obilježavaju u ibadetu (Foto: AA)

Među muslimanima Balkana izraz “učajluci” je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša'ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, Lejletu-r-Regaib, Lejletu-l-Mi'radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr. Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an: “Od kad je stvorio nebesa i Zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!” (Et-Tevbe, 36).

Lejletu-r-Regaib, Noć želja, također poznata kao Noć nade, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg miljenika Muhammeda, a.s.

Prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh (Foto: AA)

”Imajući na umu da je dova ili molba Allahu, dž.š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, nemojmo propustiti da u noći Lejletu-r-regaiba dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Čovjeka treba uputiti dovi, kao vidu svakodnevne veze s njegovim Stvoriteljem, od jutarnjeg buđenja do večernjeg lijeganja; da dovom čisti svoju dušu i istraje na Allahovom putu”, navodi se u tekstu koji je objavila Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-Regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare