elon musk

Bijela kuća osudila najbogatijeg čovjeka na svijetu zbog antisemitskog posta

Elon Musk

Bijela kuća je u petak oštro osudila "neprihvatljivo" odobravanja antisemitskog posta na X-u tehnološkog milijardera Elona Muska koji je izazvao široku osudu.

"Neprihvatljivo je ponavljati užasnu laž iza najkobnijeg čina antisemitizma u američkoj historiji u bilo kom trenutku, a kamoli mjesec nakon najsmrtonosnijeg dana za jevrejski narod od Holokausta", rekao je glasnogovornik Andrew Bates, pozivajući se na napad Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo više od 1.000 Izraelaca.

Najoštrije, naveli su, osuđuju ovu "odvratnu promociju antisemitske i rasističke mržnje, koja je protiv njihovih temeljnih vrijednosti kao Amerikanaca".

U objavi na mreži X od srijede poslijepodne pisalo je:

"Jevrejske zajednice guraju upravo onu vrstu dijalektičke mržnje protiv bijelaca za koju tvrde da žele da je ljudi prestanu koristiti protiv njih."

U postu su optuženi Jevreji da podržavaju preseljenje "hordi manjina" u zapadna društva.

Korisnik X-a je naveo da zapadna jevrejska populacija "dolazi do uznemirujuće spoznaje da ih one 'horde manjina' koje podržavaju u preplavljivanju njihove zemlje baš i ne vole previše".

"Rekli ste pravu istinu", odgovorio je Musk, koji je najbogatija osoba na svijetu.

Kasnije je pokušao da se povuče, rekavši da se njegov komentar odnosi isključivo na Ligu protiv klevete, grupu s kojom se Musk više puta sukobljavao i pokušavao okriviti oglašivače koji su pobjegli od X-a otkako ga je kupio prošle godine.