Bijeli luk je stoljećima jedna od glavnih namirnica u kuhinjama širom svijeta, hvaljen ne samo zbog svoje aromatičnosti, nego i zbog brojnih zdravstvenih prednosti.
Međutim, postavlja se pitanje o kojem možda niste razmišljali - je li važno jedemo li ga sirovog ili kuhanog?
Nutritivni sadržaj
Bijeli luk je prepun esencijalnih vitamina i minerala, a istovremeno je i niskokaloričan.
Tipična porcija od tri čehna sadrži samo 13 kalorija, a osigurava dobru količinu vitamina B, posebno vitamina B6, koji pomaže tijelu u stvaranju energije iz hrane.
Ostali vitamini B grupe poput niacina, riboflavina i tiamina takođe igraju ulogu u proizvodnji energije.
Vitamin C, antioksidans koji podržava imunološku funkciju, također se nalazi u sirovom bijelom luku, doprinoseći oko pet posto vaše dnevne potrebe u samo tri čehna.
Osim toga, bijeli luk snabdijeva i vitaminom K, koji pomaže kod zgrušavanja krvi, kao i manganom, mineralom vitalnim za rad mozga i živaca.
Ostali minerali poput bakra, cinka i gvožđa takođe su prisutni u manjim količinama, piše Jedem.hr.
Djelovanje kuhanja na bijeli luk
Kuhanje bijelog luka može da smanjiti neke od njegovih hranjivih materija, posebno vitamine topive u vodi poput B i C, koji su skloni gubitku tokom vrenja.
Kako bi se smanjio gubitak vitamina C, preporučuju se metode poput kuhanja na pari ili kratkog kuhanja. S druge strane, na vitamine topive u mastima poput vitamina K toplota nema preveliko dejstvo.
Iako minerali ostaju uglavnom netaknuti tokom kuhanja, neki se mogu isprati tokom vrenja, pa se zato preporučuje dodavanje bijelog luka na kraju procesa kuhanja kako bi se zadržalo što više hranjivih materija.
Ključna supstanca
Zdravstvene koristi bijelog luka uglavnom su posljedica alicina, supstance koja nastaje kada se bijeli luk nasjecka, zgnječi ili žvaće.
Ova supstanca je bogata sumporom, ima antioksidativna svojstva i vjeruje se da igra ulogu u smanjenju upala i u podršci kardiovaskularnom zdravlju.
Studije su pokazale da i sirovi i zagrijani bijeli luk imaju protivupalno djelovanje, iako sirovi bijeli luk zadržava viši nivo alicina.
Kako biste sačuvali alicin prilikom kuhanja, najbolje je zdrobiti bijeli luk i ostaviti da odstoji oko deset minuta prije nego što ga izložite toploti.
Ovo razdoblje mirovanja omogućava enzimima da se aktiviraju i formiraju alicin, koji tada može da bolje podnese toplotu.
Kardiovaskularno zdravlje
Potencijal bijeli luka za snižavanje holesterola privukao je pažnju, zato što materije poput flavonoida, selena i ali i sulfida u sirovom i kuhanom bijelom luku mogu da doprimesu njegovim pozitivnim učincima na zdravlje srca.
Istraživanja su pokazala da bijeli luk može pomoći u smanjenju nivoa holesterola, posebno kod osoba s povišenim nivoom.