stručnjaci upozoravaju

Biljna mlijeka mogu biti štetna. Jedno je posebno opasno

Potrošnja kravljeg mlijeka u Americi drastično je pala posljednjih godina, jer su potrošači gravitirali prema mlijeku biljnog porijekla iz zdravstvenih razloga - netolerancije sve većeg broja ljudi na mliječne proizvode, ali i krivolova i etičke zabrinutosti zbog zlostavljanja životinja u Hrvatskoj. moderne prakse proizvodnje mlijeka.

Neki sastojci ovih alternativnih biljnih napitaka, međutim, mogu biti čak i štetniji od mliječnih proizvoda, upozoravaju stručnjaci.

Iako imaju manje masti i kalorija od kravljeg mlijeka, istraživanje je pokazalo da biljne opcije nisu uvijek nutritivno ekvivalentne onome što dolazi s mliječnih farmi. Otprilike trećina biljnih mlijeka ima razinu šećera sličnu mlijeku od jagode ili čokolade, piše New York Post.

Ipak, još uvijek postoji percepcija da se biljno mlijeko poistovjećuje sa zdravstvenom sviješću, iako mnogi od ovih nemliječnih proizvoda sadrže aditive i emulgatore koji ih kvalificiraju kao ultra-prerađenu hranu (UPF).

Emulgatori, koji uključuju želatinu, protein sirutke, ksantan gumu i karboksimetilcelulozu, obično se dodaju nemliječnim napitcima napravljenim od zrna u prahu ili orašastih plodova i vode kako bi se spriječilo odvajanje sastojaka i stvorila glatka, kremasta tekstura.

Rak debelog crijeva sve je češći među mladima

Ultraprerađena hrana remeti mikrobiom u probavnom sustavu, a mnogi stručnjaci smatraju da je pretjerana izloženost visoko prerađenoj hrani djelomično kriva za porast stope raka debelog crijeva kod mladih ljudi.

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu i tradicionalno se povezuje sa starenjem stanovništva. Međutim, posljednjih desetljeća sve je veći broj slučajeva uočen kod mladih ljudi.

Zapanjujućih 20 posto svih slučajeva raka debelog crijeva u 2019. pronađeno je kod osoba mlađih od 55 godina, u usporedbi s 11 posto svih slučajeva raka debelog crijeva u 1995. godini. Ovo ozbiljno zdravstveno stanje može biti kobno ako se ne dijagnosticira i ne liječi na vrijeme.

Također je alarmantno da se ovoj mlađoj populaciji dijagnoza dijagnosticira u kasnijim fazama bolesti, što otežava liječenje.

Liječnici očekuju da će rak debelog crijeva uzrokovati oko 53.000 smrti u SAD-u ove godine. Prethodna istraživanja povezala su prehrambene emulgatore karboksimetilcelulozu (CMC) i polisorbat 80 s rakom debelog crijeva kod miševa. Kaže se da ovi dodaci mijenjaju crijevne bakterije i potiču upalu stijenke crijeva.

Rak debelog crijeva može se razviti iz prekanceroznih promjena koje se nazivaju adenomi. Ovi adenomi su benigne izrasline u debelom crijevu i rektumu, koje mogu postati kancerogene ako se ne uklone na vrijeme.

Rutinski testovi kao što su kolonoskopija, sigmoidoskopija i test krvi u stolici mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju raka debelog crijeva.

Posebno je opasno zobeno "mlijeko".

Prethodne studije su otkrile da kronična upala oštećuje DNK i povećava rizik od raka. Zasebna studija iz 2021. pokazala je da emulgatori, kada se unesu u koloniju bakterija sličnih onima koje se nalaze u ljudskim crijevima, uzrokuju smanjenje broja "dobrih" bakterija ili njihovu smrt.

Vjeruje se da promjena crijevnog mikrobioma – nakupina bakterija, virusa i gljivica u našem probavnom sustavu – igra ključnu ulogu u razvoju i napredovanju kolorektalnog raka.

Istraživanja su pokazala da bakterije u gastrointestinalnom traktu igraju važnu ulogu u borbi protiv raka - i da njihov poremećaj povećava izglede za kolorektalni rak.

Profesorica medicine, mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu u Miamiju dr. Marija Abreju prošle je godine "digla valove" kada je izrazila sumnju da kemikalije i bakterije u prerađenoj hrani uzrokuju bujanje crijevnih enzima, što dovodi do upale i, možda, , rak New York Post.

"Čak i hrana za koju mislimo da je dobra za nas može predstavljati problem. Stvari poput emulgatora koji se dodaju kako bi stvari bile kremastije, poput nemasnih jogurta i slično, mogu stvarno duboko promijeniti crijevni mikrobiom. I ne radi se samo o aditivima i emulgatorima sami u biljnom mlijeku razlog su za zabrinutost, ali i skok šećera u krvi koji mogu uzrokovati", objasnio je Abreju.

S tim u vezi, Jessica Cording, registrirana dijetetičarka i autorica, rekla je za Daily Mail:

"Moj rad usmjeren je na kontrolu šećera u krvi, što je bitno za mnoge aspekte našeg fizičkog i mentalnog zdravlja."

Kako objašnjava Kording, posebno je opasno zobeno mlijeko koje ima manje proteina, a više ugljikohidrata od kravljeg mlijeka ili mlijeka od orašastih plodova.

"Kada tijelo razgrađuje te ugljikohidrate, to uzrokuje skok šećera u krvi. S vremenom, ovaj ciklus povećanja može otežati kontrolu tjelesne težine i učiniti potrošače osjetljivijima na bolesti načina života, kao što je dijabetes", ističe ona.