osnivač microsofta

Bill Gates konačno otkrio šta misli o umjetnoj inteligenciji

Gates portret

Razvoj umjetne inteligencije (AI) će olakšati život svakog čovjeka, izjavio je osnivač kompanije Microsoft Bill Gates u intervjuu za CNN na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom, Davosu.

Gazers smatra da će potrošači pristupati umjetnoj inteligenciji na jednostavan način, preko telefona ili računara koji je povezan sa internetom.

Tvrdi da će to mnogima olakšati obavljanje poslova koje ne vole da rade, posebno istakavši "papirologiju" koju sada moraju da obave ljekari.

On je naveo da su poboljšanja koje donosi sistem generativne umjetne inteligencije ChatGPT-4 izuzetna, pošto ovaj chatbot (aplikacija koja se koristi za vođenje online razgovora u obliku teksta ili govora) sada "može da bude tutor, da savjetuje u vezi zdravlja, pomogne sa pisanjem koda".

On je posebno istakao prednosti korištenja umjetne inteligencije u oblastima obrazovanja i zdravstva.

Prethodno je Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio znatno sumorniju prognozu u vezi sa upotrebom umjetne inteligencije.

MMF smatra da će nova tehnologija još više povećati nejednakosti između bogatih i siromašnijih zemalja svijeta.

Microsoft je uložio milijarde dolara u kompaniju Open AI koja stoji iza popularnog sistema generativne vještačke inteligencije ChatGPT. Tako se pozicionirao kao jedan od glavnih igrača na polju razvoja AI, prenosi B92.