glavni pregovarač

Bislimi optužio Srbiju: Napali su naše institucije, otvoreno prijete teritorijalni integritetu Kosova

Zamjenik kosovskog premijera i ujedno glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi optužio je Srbiju da odbija potpisati i provesti sporazum o normalizaciji odnosa koji su te zemlje prihvatile prije godinu u Briselu.

"Umjesto da budemo na putu pune i bezuvjetne primjene Briselskog sporazuma, kada obilježavamo godinu od dogovora, Srbija i dalje odbija potpisati a samim tim i provesti sporazum.

Kršenje sporazuma

Tokom ovog jednogodišnjeg razdoblja suočavali smo se sa srbijanskim kršenjem sporazuma, eskalacijom situacije na terenu, verbalnim i službenim odbijanjem sporazuma i kontinuiranim destruktivnim pristupom", napisao je Bislimi na Facebooku.

Srbija i Kosovo su 27. feb ruara prošle godine postigli su saglasnost o Sporazumu o putu prema normalizaciji odnosa dok je u Ohridu prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz februara.

Sporazum nikada nije potpisan jer to odbija učiniti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, no u Briselu tvrde da je obavezujući za obje strane dok je istodobno sastavni dio evropskog puta za Kosovo i Srbiju.

Sporazumom se predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, priznanje dokumenata, diploma, registarskih tablica, kao i produbljivanje saradnje u oblasti privrede, vladavine prava, zdravlja te nestalih osoba.

Srbija se obavezala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dok je Kosovo prihvatilo obavezu da formira Zajednicu općina sa srpskom većinom.

"Nakon dogovora iz Brisela i Ohrida, ucjenjivali su i prijetili kosovskim Srbima da ne izađu na lokalne izbore u aprilu.

Mjesec kasnije napali su naše institucije, KFOR i novinare, oteli tri policajca na našoj teritoriji, napali sjever naše države 24. septembra, vojne jedinice približile su se našoj granici i kao jasnu i otvorenu prijetnju izjavile da neće priznati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo", istaknuo je Bislimi.

Dodao je kako su samo u godinu sva su ta djela pokazala da Srbija snažno koči napredak na putu ka potpunoj normalizaciji odnosa.

Sastanak u Briselu

U Briselu se danas održava sastanak o odluci Centralne banke Kosova (CBK) kojom je ukinut dinar u platnom prometu te zemlje na kojem sudjeluje glavni pregovarač Srbije Petar Petković.

Bislimi, koji ne sudjeluje na današnjem sastanku, već je ranije isticao kako se pitanje dinara ne može rješavati u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa pa će Kosovo predstavljati predstavnici kosovske Centrlane banke.      

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba CBK  koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupovinu i prodaju.