Vijesti

Bitku sa opakim virusom u Sarajevu izgubile dvije osobe: Trocifren broj novozaraženih

U Kantonu Sarajevo je prema posljednim podacima testirano 884 uzorka, a potvrđeno je 107 novih slučajeva zaraze koronavirus.

Od posljedica ovog opakog virusa bitku preminule su dvije osobe.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 68 pacijenata.

Trenutno je na bolničkom liječenju 98 pacijenata, od kojih je 72 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 60 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 38. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih osam koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 536 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.589 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.356 osoba zaraženih koronavirusom i 52.515 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 77, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 129.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i općom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 186 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 583 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 199 poziva, a obavljena su i 63 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirana 2.101 doza vakcina, i to na Zetri 1.128, 750 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 223 doze putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata” gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove KS zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare