izbjegavao izručenje

Bivša nogometna zvijezda Nizozemske uhapšena u Dubaiju: Godinama se ‘skrivao’ u Moskvi i zaboravio je na jedan detalj

Zvijezda Spartaka iz Moskve Quincy Promes uhapšen je u Dubaiju dok se vraćao sa ostatkom ekipe s priprema, javljaju brojni ruski mediji.

Podsjetimo, bivši nizozemski reprezentativac s 50 nastupa za 'Oranje', osuđen je 14. februara u Nizozemskoj na šest godina zatvora učešća u švercu velike količine kokaina. Osim te presude, Promes je lani osuđen na 1,5 godinu zatvora nakon što je nožem izbo bratića na porodičnom tulumu.

Međutim, Rusija i Nizozemska nemaju ugovor o izručenju osuđenika, stoga je nekadašnja velika nada nizozemskog nogometa neometano nastavila igrati nogomet u Moskvi.

Promes je u Spartak stigao u februaru 2021. godine iz Ajaxa u transferu 'teškom' 8.50 miliona eura te je sada jedan od njihovih najboljih igrača. S ostatkom ekipe je otputovao na pripreme u Dubai, no vjerovatno nije znao da Nizozemska i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju ugovor o izručenju osuđenika.

Tačnije, u njihovom ugovoru se navodi da su se zemlje dogovorile "izručiti svaku osobu unutar svog teritorija koja se traži u svrhu krivičnog progona ili izvršenja pravomoćne presude". Doduše, Promes je u Dubaiju već bio početkom ove godine, no tada nije bio osuđen po drugi puta, na šest godina.

Iako pojedini ruski mediji pišu da njegovo zadržavanje nema veze s presudama, činjenica da nije bio zadržan prošli put kada je bio, a sada, kada je ponovno osuđen, je zadržan, ne govori tome u prilog.