Boban Inđić, ratni zločini, Sud BiH, zločin u Štrpcima
Vijesti

Bivši komandant VRS Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Štrpcima

Bivši komandant VRS Boban Inđić osuđen je pred Sudom BiH na 15 godina zatvora za zločin u Štrpcima, javlja Detektor. On je osuđen za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Boban Inđić je osuđen kao komandir Interventne čete Višegradske brigade Vojske RS za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine. Nakon otmuce, civili su ubijeni na području Višegrada.

“Kada se analiziraju svi dokazi, oni dovode do jedinog mogućeg zaključka. To da se Boban Inđić s drugima nalazio na svim ključnim lokacijama”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković.

Šta su rekli svjedoci

Ona se osvrnula na iskaze nekoliko ključnih svjedoka. Oni su ispričali kako je naoružana grupa, uključujući Inđića i Milana Lukića, krenula iz komande Višegradske brigade do mjesta Štrpci u opštini Rudo. Naredili su otpravniku vozova da zaustavi voz na relaciji Beograd – Bar. Potom su Inđić, Lukić i još neki u vozu legitimisali putnike i izveli njih 20. Odvezli su ih vojnim kamionom do škole u selu Prelovo u Višegradu.

Vijeće je utvrdilo da je van sumnje dokazano da su civili u večernjim satima u fiskulturnoj sali škole tučeni i skinuti u donji veš. Potom su prevezeni do spaljene kuće u selu Mršići, gdje je Lukić iz vatrenog oružja ubio njih 18. Inđić je stajao pored njega, a da su dvojicu civila ubili drugi prilikom pokušaja bjekstva. Tijela ubijenih sutradan su bačena u Drinu.

Jesenković je navela da su prisustvo optuženog pri polasku iz Okolišta, preko stanice u Štrpcima i škole u Prelovu do mjesta egzekucije u Mršićima, potvrdili svjedoci Mićo Jovičić, ST-1, Krsto Papić i Dušan Božić.

“Bio je svjestan da su iz voza bez razloga izvedeni iz civili, u čijem legitimisanju je i sam učestvovao… Nalazi se u prisustvu Lukića koji ubija civile”, kazala je predsjedavajuća Vijeća.

Identit ubijenih

Napomenula je da su Papić i Božić negirali navode iznesene tokom istrage, ali da je Vijeće prihvatilo njihove ranije iskaze. Dodala je da Vijeće nije prihvatilo iskaz Nebojše Ranisavljevića u dijelu u kojem je negirao učešće Inđića u ovim događajima. Smatraju da je želio da ga oslobodi odgovornosti i jer su ti njegovi navodi suprotni iskazima druga četiri svjedoka.

Jesenković je kazala da je Vijeće izreklo kaznu unutar one koja je propisana za ratni zločin protiv civila po zakonu SFRJ.

U presudi se navodi da je 18 civila bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske, a identitet jednog, koji je bio arapskog porijekla, nije utvrđen. Dodala je da su dijelovi tijela četiri civila pronađeni prilikom ekshumacije u jezeru Perućac. Porodice oštećenih su upućene na parnicu.

Lukić ranije osuđen na doživotnu

Inđiću je od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen 2021.. Razlog je taj što je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra, Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud BiH potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan prije izricanja prvostepene presude.

Milana Lukića je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog drugih zločina počinjenih u Višegradu. Sud BiH je početkom 2020. protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima. Ranisavljević je ranije osuđen na 15 godina zatvora u Crnoj Gori, a Jovičić na pet nakon što je priznao krivicu.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare