MOGUĆA ODMAZDA

Bivši šef iranskih elitnih snaga: Nijedna izraelska ambasada nije sigurna

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija kazao je da bi sve izraelske diplomatske misije u svijetu mogle postati mete osvetničkih napada kao odgovor na bombaški napad na iransku ambasadu u Siriji, za koji se okrivljuje Izrael.

"Fronta (antiizraelskog) otpora spremna je na sve moguće scenarije odmazde. Od takve odmazde nije sigurna nijedna izraelska ambasada u svijetu", rekao je general Yahya Rahim Safavi, bivši zapovjednik iranskih elitnih vojnih snaga, prenosi državna televizija Al-Alam.

U zračnom napadu prošle sedmice ubijena su dvojica generala i petorica časnika Iranske revolucionarne garde

Dvojica generala i petorica časnika Iranske revolucionarne garde (IRGC) ubijena su prošli ponedjeljak u zračnom napadu na kompleks iranske ambasade u sirijskom glavnom gradu Damasku.

Iransko vodstvo za napad je odmah okrivilo svog najvećeg neprijatelja Izrael te zaprijetilo osvetom. Izraelska vojska nije preuzela odgovornost za napad, no tvrdi da kompleks nije bio zgrada ambasade.

Safavi, viši pomoćnik i Hameneijev savjetnik, bio je zapovjednik IRGC-a od 1997. do 2007. Uprkos malom političkom utjecaju u zemlji, konzervativni mediji u Iranu redovito prenose i citiraju njegove protuizraelske izjave.

Iranski analitičari misle da je malo vjerojatno da će Iran napasti izraelske ambasade

Analitičari u Iranu smatraju da je iranski napad na izraelske ambasade malo vjerojatan.

I vlada predsjednika Ebrahima Raisija distancirala se i ogradila od takve prijetnje. No promatrači smatraju mogućima iranske napade na izraelske ili američke položaje i objekte preko proiranskih grupa u Libanonu, Jemenu ili Iraku.