izazvao kritike

Bizarna izjava: Trump sebe poredi sa mrtvim Navaljnijem

Navaljni je umro u petak u ruskoj kaznenoj koloniji na Arktiku

Bivši američki predsjednik Donald Trump uporedio je sebe sa kritičarem Kremlja Aleksejem Navaljnim, koji je preminuo u ruskoj kaznenoj koloniji zbog svojih pravnih problema.

Na nastupu u državi Južna Karolina koju je organizirao desničarski televizijski kanal Fox News, Trump je u utorak (po lokalnom vremenu) rekao da je kazna od 355 miliona dolara (329 miliona eura) za finansijsku prevaru koju mu je izrekao sud u New Yorku "oblik Navaljnog".

Poput Navaljnog, desničarski populista sebe je opisao kao žrtvu "forme komunizma ili fašizma". Sjedinjene Države su se "na mnogo načina pretvarale u komunističku zemlju".

Navaljni je umro u petak u ruskoj kaznenoj koloniji na Arktiku. Bio je jedan od najistaknutijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina. Godine 2020. Navaljni je za dlaku preživio trovanje nervnim agensom, za koje je okrivio Kremlj.

Trump je izazvao velike kritike jer je, za razliku od mnogih zapadnih političara i vlada, izbjegao da Putinu pripiše odgovornost za smrt Navaljnog. Trump je u prošlosti više puta izrazio divljenje Putinu, koga je, između ostalog, opisao kao "genija", prenosi Kurier.

I u utorak, na pitanje moderatorke Laure Ingraham o slučaju Navaljni, Trump nije imenovao ruskog predsjednika, već je samo nejasno govorio o "lošoj situaciji". Republikanski predsjednički kandidat opisao je Navaljnog kao "veoma hrabrog momka" jer se vratio u Rusiju nakon što je bio na liječenju u Njemačkoj nakon napada otrovnim gasom.

"Mogao je ostati podalje. I iskreno, vjerovatno bi prošao mnogo bolje da se klonio i govorio van zemlje", rekao je Trump.

Požalio se da se slične stvari kao u slučaju Navaljni dešavaju i u SAD-u, navodeći optužbe protiv njega. Trump je u petak na građanskom suđenju u New Yorku osuđen na kaznu od 350 miliona dolara jer su on i njegovi sinovi Donald Junior i Eric, kako se tvrdi, godinama umjetno napuhali imovinu porodičnog carstva nekretnina za milijarde dolara kako bi dobili povoljne uslove banaka i osiguravajućih društava.

Osim toga, prošle godine su protiv Trumpa podignute četiri krivične prijave, uključujući pokušaje da retroaktivno poništi svoj izborni poraz protiv sadašnjeg predsjednika Joea Bidena 2020. i za njegovu ulogu u napadu fanatičnih Trumpovih pristalica u sjedište Kongresa u Washingtonu u januaru 2021.

Trump želi da izazove Bidena na predsjedničkim izborima u novembru i, na osnovu dosadašnjeg načina na koji su prošli izbori, ima najveće šanse da ga republikanci ponovo nominuju kao kandidata. Sljedećeg vikenda u Južnoj Karolini bit će održana još jedna republikanska predizborna utakmica.