nalazi se u pritvoru

Bjeloruski aktivista zavapio u Beogradu: Ne izručujte me, završit ću kao Navaljni

U Apelacionom sud u Beogradu danas je održano ročište u slučaju bjeloruskog novinara, reditelja i aktiviste Andreja Gnjota koji je u beogradskom centralnom zatvoru već četiri mjeseca.

Njega Belorusija traži za utaju poreza. Gnjot se danas prvi put obratio sudu i rekao da nije saglasan da se izruči Bjelorusiji jer mu prete progon i mučenje.

Strahuje, kaže, i da ne završi kao ruski aktivista Aleksej Navaljni koji je pronađen mrtav u zatvoru. Nehumanog postupanja, mučenja, a na kraju i smrti u bjeloruskom zatvoru plaši se i sam Gnjot.

Tužilaštvo je tražilo da sud odbije žalbu Gnjota.

„Četiri mjeseca čekam ovo ročište kako bih iznio vrlo važne i delikatne informacije koje ćete sada prvi put čuti“, rekao je Gnjot, prenosi N1 Srbija.

Njega Bjelorusija zemlja tereti za utaju poreza. Međutim, on i njegova odbrana navode da je to politički proces, zato što je Gnjot učestvovao u protestima 2020. tokom predsjedničkih izbora u Belorusiji.

Pored toga, njegov advokat navodi da Gnjot ne može biti gonjen za djelo koje mu se stavlja na teret od 2012. do 2018. godine, jer je taj zakon stupio na snagu tek 1. januara 2019. godine.

Gnjot je rekao i da on stoji iza organizacije SOS By koja okuplja profesionalne sportiste, Tvrdi da su oni završavali u zatvoru zato što su sarađivali sa njim jer je on ukazivao na korupciju i probleme u bjeloruskom sistemu.

Rekao je i da je jedna poznata košarkašica iz te organizacije u zatvoru mučena. Gnjot kaže da su svi ti procesi paravan za politički progon.

Presuda Apelacionog suda očekuje se u narednih mjesec.