upozorava na rizike

Blagovčanin: Novi Zakon o pristupu informacijama primjer kako ne treba raditi

Ističe da su u procesu konsultacija koji je provodilo Ministarstvo pravde u potpunosti ignorisani svi prijedlozi civilnog društva

Donošenje novog Zakona o pristupu infirmacijama u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predstavlja primjer kako ne treba pristupati usvajanju ovako važnih zakonskih rješenja i sasvim sigurno vrlo brzo ćemo biti u prilici da pristupimo izmjenama ovog Zakona, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

Po njegovim riječima, Zakon o slobodi pristupa informacijama predstavlja temeljni zakon kojim se uspostavlja osnovno pravo na slobodan pristup, istovremeno je od suštinske važnosti za promovisanje transparentosti organa vlasti i jačanje odgovornosti.

Veliki rizici

"Način na koji se pristupilo donošenju novog Zakona o pristupu informacijama kao i pojedina rješenja koja sadrži ne daju garanciju da će dovesti do poboljšanja stanja. Naprotiv prisutni su veliki rizici da ćemo imati lošije stanje od postojećeg", smatra Blagovčanin.

Ističe da su u procesu konsultacija koji je provodilo Ministarstvo pravde u potpunosti ignorisani svi prijedlozi civilnog društva, ali i međunarodnih aktera uključujući EU i SIGMA.

"Kada su u pitanju najspornija rješenja u zakonu tu se svakako radi o potpuno neopravdanom proširenju liste izuzetaka od primjene zakona, kao i o načinu na koji je koncipiran tzv. test javnog interesa. Ovakva rješenja, nema sumnje, relativizovaće ostvarivanje prava na pristup informacija i posljedično građanima otežati pristup informacijama", kaže Blagovčanin.

Ne ispunjavaju kriterije

Kada se tome doda i činjenica da je u drugom stepenu po žalbama građana uspostavljena nadležnost Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara, koje ne ispunjava ni kriterij da nezavisno tijelo postupa po žalbama, kao ni kriterij stručnosti za tematiku pristupa informacija, "imamo jednu vrlo sumornu sliku stanja koje donosi novi zakon".

Istina, dodao je. novi Zakon donosi i jednu pozitivnu novinu, da se njim propisuje proaktivno objavljivanje informacija, što do sada nije bio slučaj.

"U svakom slučaju donošenje novog Zakona o pristupu infirmacijama predstavlja primjer kako ne treba pristupati usvajanju ovako važnih zakonskih rješenja i sasvim sigurno vrlo brzo ćemo biti u prilici da pristupimo izmjenama ovog zakona", zaključio je Blagovčanin.