Svijet

Blairovo prokletstvo? U Africi propao niz političara koje je savjetovao, klijent mu je i Vučić

Nakon što je predsjednik Gvineje Alpha Condé, inače optužen za kršenje ljudskih prava u toj zapadnoafričkoj državi, vojnim udarom svrgnut s vlasti, čak su se i pristaše Tonyja Blaira počeli pitati nije li bivši britanski premijer - proklet. Naime, njegov Institut za globalne promjene savjetovao je Condéa od 2012. godine, no očito bezuspješno.

Blair je isprva spomenuti institut osnovao pod nazivom Afrička inicijativa za upravljanje, a cilj mu je bio "njegovati generaciju modernih, neiskvarenih vođa diljem afričkog kontinenta". Trenutačno imaju timove u 14 zemalja diljem Afrike, prenosi The Telegraph.

"Nudimo stručne savjete koji će pomoći pri izgradnji otvorenih, uključivih i prosperitetnih društava", objasnio je svojedobno bivši britanski premijer.

Naglašavao je i kako je glavni fokus njegova instituta rad s ministrima, pružanje podrške razvoju energije i infrastrukture te privlačenje ulaganja.

Neuspjeh

No iako je Condé pri preuzimanju vlasti narodu obećavao kako će biti "kombinacija Mandele i Obame", njegov pad pokrenuo je pitanja o još jednom (ne)uspjehu Blairova instituta. Britanski političar svojedobno je predsjednika Gvineje nazivao "idealnim vođom", iako je on maltretirao, zastrašivao i zatvarao oporbene pripadnike, pristaše i branitelje ljudskih prava te u potpunosti odbijao svaki politički dijalog s oporbom".

Blairov tim povukao se iz Gvineje u augustu prošle godine, baš u vrijeme kad se 83-godišnji Condé našao na meti međunarodnih kritičara zbog pogibije stotina civila u nasilnim sukobima u toj zemlji. Prema Human Rights Watchu (HRW), problemi u toj državi eskalirali su 2019. kad je vlada počela suzbijati prosvjede protiv Condéove planirane promjene ustava - tad mu je Blair još bio savjetnik, a afrički političar, očito željan moći, htio si je pošto-poto omogućiti i treći predsjednički mandat.

Glasnogovornik Instituta za globalne promjene rekao je kako je Blair sarađivao s Gvinejom od 2012. do 2020. i to uglavnom na ekonomskim reformama, a bavili su se i projektima izgradnje hidroelektričnih brana te krizama uzrokovanima ebolom i covidom.

"Naš posao ondje završio je uoči predsjedničkih izbora. Nadamo se da će se u Gvineji uskoro postići miran i nesmetan povratak demokratskim procesima", dodali su.

Mozambik, Togo, Malavi…

Isti institut u januaru 2016. počeo je raditi i na "učinkovitom upravljanju" Mozambikom. No prošle godine, usred pobune ekstremističke skupine Ansar al-Sunna povezane s IS-om, bili su primorani zatražiti vojnu pomoć od međunarodne zajednice u sjevernoj pokrajini Cabo Delgado.

Bivši britanski premijer djelovao je i u Togu. Ondje je njegova savjetodavna ekipa nastojala poboljšati privredu no bezuspješno. Ništa bolje nije prošao ni njegov angažman u Malaviju. Institut je ondje prestao s radom 2014., nakon što je predsjednica Joyce Banda izgubila na izborima, a zbog optužbi za korupciju bila je prisiljena na egzil jer joj je prijetilo uhićenje.

U Etiopiji, gdje Blairov tim radi već sedam godina, od novembra prošle godine ne jenjava kriza uzrokovana građanskim ratom u regiji Tigray. Zemlja se također suočava s brojnim ozbiljnim optužbama o kršenju ljudskih prava.

Blairov institut doživio je debakl i u Južnom Sudanu - saradnja s tamošnjim predsjednikom Salvom Kiirom završila je kad je zemlja ušla u smrtonosni građanski rat.

Na službenoj web-stranici instituta i dalje se hvale saradnjom s vladom Ruande koja traje još od 2008. godine.

"Predsjednik Paul Kagame nastavlja postavljati hrabre ambicije za poboljšanje životnih uvjeta Ruandanaca", istaknuto je, no The Telegraph navodi kako tog istog predsjednika više grupa optužuje za ušutkivanje političkih protivnika i procesuiranje onih koji osporavaju službenu verziju genocida u toj zemlji.

Inače, Blair je i dalje savjetnik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegove vlade. Njihova saradnja, koja je službeno potvrđena 2015., tad je šokirala mnoge Srbe jer je upravo Blair podupirao NATO-ove zračne napade na Beograd 1999. tokom sukoba na Kosovu.