Svijet

Blinken: Talibani moraju “zaslužiti” međunarodni legitimitet

Anthony Blinken, američki državni sekretar, ocijenio je u srijedu da će talibani morati “zaslužiti” legitimitet u međunarodnoj zajednici pošto su imenovali vladu u kojoj su osobe za kojima tragaju američke vlasti.

“Afganistanska prijelazna vlada sastavljena je isključivo od pripadnika talibana i njihovih bliskih saradnika. (…) Zabrinuti smo zbog članstva i policijskih dosjea nekih pojedinaca s UN-ovog popisa sankcija. Razumijemo da talibani to prikazuju kao privremenu vladu. Sudit ćemo o njima poslije po njihovim djelima. Talibani traže međunarodni legitimitet. Svaki legitimitet i svaka podrška moraju se zaslužiti”, istakao je Blinken na press konferenciji organizovanoj na američkom aerodromu u Ramsteinu, u Njemačkoj.

Ranije tokom poslijepodneva, Blinken i njegov njemački kolega Heiko Maas predsjedali su virtuelnim sastankom miniszara 20 zemalja u vezi s koordinacijom međunarodnog odgovora na talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu.

“Razgovarali smo o tome šta ćemo učiniti kako bi talibani poštovali svoja obećanja i obaveze: da će ljudima dopustiti slobodno kretanje, poštujući njihova osnovna prava, uključujući žene i manjine; paziti da se Afganistan više ne koristi kao baza za terorističke napade; da neće progoniti one koji odluče ostati u Afganistanu (…)”, nabrajao je Blinken.

Istakavši potrebu brzog slanja “humanitarne pomoći” stanovništvu, Heiko Maas je pozvao talibane da omoguće pristup UN-a zemlji.

“Planirano otvaranje aerodroma u Kabulu bit će korak u tom smjeru. To je veoma važna etapa, nadamo se da će uskoro biti okrunjena uspjehom”, rekao je njemački ministar.

Blinken je ipak rekao da SAD čine “sve što je u njihovoj moći” kako bi se nastavili evakuacijski letovi iz Afganistana.

Optužio je talibane da sprečavaju polaske s aerodroma pod izgovorom da neki putnici nemaju ispravne putne dokumente.

SAD ocjenjuje da u Afganistanu još stotinjak američkih građana čeka da napusti zemlju, ali i hiljade bivših saradnika američke vojske koji strahuju od talibanske odmazde.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare