susret sa zelenskim

Blinken u Kijevu: Novi paket američkog oružja napravit će stvaru razliku na bojnom polju u Ukrajini

Novi paket američkog oružja imat će utjecaj na bojnom polju u Ukrajini, rekao je u utorak državni sekretar Antony Blinken, koji je posjetio Kijev u vrijeme kada su se ukrajinske snage suočile s neuspjesima na frontu nakon dugog odlaganja američke pomoći.

Washington je krajem aprila konačno usvojio zakon o pružanju vojne pomoći Ukrajini, koju je mjesecima kočilo protivljenje nekih republikanaca u američkom Kongresu, dok su ruske snage iskoristile svoju superiornu vatrenu moć da pokrenu ofanzivu.

"Pomoć je sada na putu, dio je već stigao, a još će je stići", rekao je Blinken tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"I to će napraviti stvarnu razliku u odnosu na tekuću rusku agresiju na bojnom polju", kazao je on.

Zelenskij je pohvalio "ključnu" pomoć SAD i zahvalio Washingtonu na dvostranačkoj podršci.

On je rekao da je najveći deficit Ukrajine za sada u protuzračnoj odbrani, rekavši Blinkenu da su Kijevu potrebne dvije baterije protuzračne odbrane Patriot za sjeveroistočni region Harkova, koji je pogođen ruskim zračnim udarima.

"Civili, ratnici, svi – oni su pod ruskim projektilima", rekao je Zelenskij.

Ukrajinski predsjednik je rekao da želi razgovarati i o sigurnosnim garancijama sa SAD, osim što je zatražio od Blinkena da prikupi podršku više zemalja na predstojećem mirovnom samitu na visokom nivou koji će se održati u Švicarskoj u junu.

Ukrajina je odbacila ruske trupe od predgrađa Kijeva i povratila dijelove okupirane zemlje u prvoj godini nakon ruske invazije 2022.