paket pomoći

Blinken Zelenskom: Američko oružje koje stiže u Kijev napravit će veliku razliku na ratištu

Američki državni sekretar Antony Blinken danas je tokom posjete Kijevu rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je velik dio paketa američke pomoći stigao u Ukrajinu te da će ono što još stiže 'donijeti veliku razliku'.

Blinkenova posjeta ratom pogođenoj zemlji prvi je otkad je američki Kongres napokon usvojio dugo očekivanu mjeru od 61 milijardi dolara pomoći Kijevu.

Ukrajinska vojska bori se protiv nove ruske ofenzive započete na sjeveroistoku zemlje dok se nosi s manjkom vojnika.

"Znamo da je ovo izazovno razdoblje. Ali znamo i da je u bliskoj budućnosti pomoć na putu, dio nje je već stigao, a bit će je još", rekao je Blinken.

"I to će donijeti veliku razliku na borbenom polju protiv ruske agresije koja je u toku”, dodao je.

Izazovno razdoblje

Ukrajina je vratila velik dio teritorija koji je Rusija osvojila 2022., no njezina protuofenziva prošle godine nije uspjela, a Rusija proteklih mjeseci preuzima inicijativu na ratištu.

Vojnu pomoć Washingtona Kijevu mjesecima su zadržavali republikanci u Kongresu, napokon je deblokiravši u aprilu. Zelenskij je Blinkenu rekao kako je najteža situacija u pogledu zaliha za protuzračnu odbranu, u vrijeme dok Rusija gađa energetsku mrežu Ukrajine.

"Doista su nam potrebna dva sistema Patriot za Harkiv, za harkivsku regiju, jer je puno ljudi pod napadima. Civili, ratnici, svi su pod ruskim raketama”, kazao je.

Blinken je u Kijev nenajavljeno stigao rano u utorak, nekoliko dana nakon što je Rusija započela napad na harkivsku regiju, otvorivši time novu frontu u ratu.