Nauka

Blizanke odrastale u različitim zemljama, naučnici uočili velike razlike

Naučnici su iskoristili rijetku priliku kako bi proučili sličnosti i razlike kod identičnih blizanki koje su razdvojene u ranom djetinjstvu i koje su odgajane u različitim zemljama.

Mada su prijašnja istraživanja pokazala da je koeficijent inteligencije u velikoj mjeri nasljedan (do 80 posto) i da jednojajčani blizanci obično imaju sličan IQ, u ovome su slučaju stvari bile značajno drugačije, odnosno zabilježena je razlika od 16 bodova.

Naravno, blizanke su dijelile i mnoge slične karakteristike, ali ova primjetna razlika u kognitivnim sposobnostima ukazuje na to da bi trebalo dodatno preispitati koliko naša inteligencija ovisi o genima, a koliko o okruženju u kojem smo odgajani, piše Science Alert.

Izgubila se na tržnici

“Primijetili smo jasne sličnosti u ličnosti, razini samopoštovanja, mentalnom zdravlju i zadovoljstvu poslom. No, za razliku od prijašnjih istraživanja, uočili smo značajne razlike u rezultatima opće inteligencije i neverbalnog zaključivanja”, napisali su naučnici u istraživanju.

Blizanke u pitanju rodile su se u Južnoj Koreji 1974. godine, a razdvojene su u dobi od dvije godine nakon što se jedna od njih izgubila na tržnici. Roditelji su je pokušali pronaći, ali bez uspjeha.

Izgubljena blizanka je završila u bolnici udaljenoj 160 kilometara od njene kuće te ju je uskoro usvojio par iz SAD-a. Blizanka koja je odrastala u SAD-u je u odrasloj dobi dala uzorak svoje DNA kako bi se putem njega lakše pronašla njena davno izgubljena sestra. Ponovo su se srele 2020. godine.

Blizanka iz Južne Koreje imala viši IQ

Unatoč mnogim sličnostima, blizanka odgojena u Južnoj Koreji imala je značajno veću razinu perceptivnog zaključivanja i brzine obrade podataka. Mada je sestra odrasla u SAD-u imala tri potresa mozga u odrasloj dobi, nemoguće je znati sa sigurnošću koliko je to utjecalo na rezultate u kognitivnim testovima.

Naučnici navode da treba uzeti u obzir i da su sestre odrastale u dosta različitim porodicama. Ne samo da su odgajane u različitim zemljama nego je blizanka iz SAD-a odrastala u domu u kojem je bilo više sukoba i manje slobode.

“Blizanci su odgajani u vrlo različitim sredinama, ne samo u različitim zemljama i kulturama”, pišu naučnici.

Sličnosti u osobinama

Studija ipak pokazuje da jednojajčani blizanci imaju neke iste karakteristike, čak i u slučaju da odrastaju u različitim porodicama. Obje jednojajčane blizanke su, primjerice, imale visoke rezultate u pogledu razine savjesnosti i samopoštovanja.

Studija je također pokazala da će zbog sve dostupnijih DNA testova u narednim godina doći do većeg broja združivanja davno “izgubljenih blizanaca”, što će naučnicima omogućiti detaljniju analizu njihovih sličnosti i razlika.

“Važno je pronaći što više ovakvih slučajeva. Još uvijek nam nisu u potpunosti jasni mehanizmi putem kojih geni utječu na naše ponašanje”, rekla je evolucijska psihologinja Nancy Segal sa Univerzitea California State.

Istraživanje naslova Personality traits, mental abilities and other individual differences: Monozygotic female twins raised apart in South Korea and the United States objavljeno je u časopisu Personality and Individual Differences.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare