Kongres Partije

Boba i Magazinović u Rimu: Evropski socijalisti podržavaju otvaranje pregovora sa BiH

Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, koju čine potpredsjednik Ivan Boban i predsjedavajući Kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović, učestvuje na Kongresu Partije Evropskih Socijalista (PES) koji se održava u Rimu.

Na Kongresu je izabran zajednički kandidat evropskih socijalista za nadolazeće evropske izbore i usvojen je Manifest, dokument sa političkim stavovima i opredjeljenjima evropske ljevice za naredni period.

Za zajedničkog kandidata PES je izabrao Nicolasa Schmidta, trenutnog povjerenika za rad i socijalna prava. Radi se o iskusnom političaru koji ima rezultate u izgradnji jače, pravednije i održivije Evrope. Unaprijedio je rad Evropske komisije na zaštiti ljudi tokom višestrukih kriza sa kojima se suočava Evropa, kako bi vrijednost i dostojanstvo rada bilo u prvom planu, kako bi se osiguralo da se rad isplati i kako bi se pružile jednake mogućnosti i socijalna uključenost.

Kongres PES-a je usvojio i Manifest „Evropa kakvu želimo“ u kome je dio posvećen temi proširenja EU. U dokumentu se navodi da PES podržava otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, kao i evropske aspiracije Gruzije. Evropski socijalisti u potpunosti podržavaju proširenje EU smatrajući da ovaj proces donosi demokratiju, prosperitet i sigurnost. Osim toga, evropski socijalisti su zauzeli jasan stav da žele implementirati efektivnu politiku proširenja, počevši od Zapadnog Balkana.

"Vrlo je značajno da se od strane jedne od najjačih političkih grupa u Evropi navodi podrška otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, što je od izuzetnog značaja u ovom trenutku kada o tome treba biti donesena konačna odluka.

Jednako je i važan stav da proširenje EU ne treba čekati unutrašnje reforme u EU nego da to trebaju biti dva paralelna procesa. Evropski socijalisti se zalažu i za jačanje uloge Evropskog parlamenta i Evropske komisije koji trebaju čuvati demokratiju, jačati ekonomiju, raditi na očuvanju okoliša i unapređenju socijalnog modela", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Magazinović je bio je jedan od govornika na panelu „Momentum za demokratiju na Zapadnom Balkanu“, koji je održan u sjedištu Socijalističke partije Italije u Rimu, a u organizaciji su učestvovali i Demokratska partija Italije, Evropski forum za demokratiju i solidarnost i Gender mreža Jugoistočne Evrope. Ovaj događaj, kome su prisustvovali predstavnici nacionalnih parlamenata i vlada, Parlamenta EU, Vijeća Evrope, političkih stranaka i nevladinih organizacija održan je kao dio programa održavanja Kongresa PES-a za izbor kandidata uoči evropskih izbora.

Pored učešća u rednom dijelu Kongresa, delegacija SDP BiH je imala niz susreta sa predstavnicima sestrinskih partija, ali i zastupnicima iz Evropskog Parlamenta i predstavnicima nacionalnih parlamenata i vlada.