Baklava je bogata, slatka i sočna slastica koju poznaje cijeli svijet, a originalno nam dolazi iz kuhinja Turske, Grčke te mnogih arapskih i bliskoistočnih zemalja. Poslastica je to koja se dobro udomaćila u Bosni i Hercegovini, a tradicionalno se pravi za Bajram.
Dobro nam je svima znano da se radi o desertu napravljenom od tankih jufki, premazanih otopljenim puterom pa nadjevenim mljevenim i sjeckanim orašastim plodovima. Na našim su prostorima to najčešće orasi, dok se u drugim zemljama mogu naći i baklave punjene pistacijama, bademima, pa i čokoladom.
Završni je korak zalijevanje baklave slatkim agdom koja je zaslužna za slatkoću i sočnost same baklave. Baklava se služi dobro natopljena, stoga je bitno pustiti je da odstoji barem dan-dva prije služenja kako bi se u potpunosti uživalo u njezinoj slojevitosti i bogatstvu okusa.
Smatra se da je verzija baklave poznate nam danas, najvjerojatnije razvijena u kuhinjama palače Topkapi. Prema predaji, sultan je na petnaesti dan ramazana u ceremonijalnoj procesiji nazvanoj Baklava alay janjičarima predstavljao upravo pladnjeve baklave.
Donosimo recept za tradicionalnu bosansku baklavu, a još imate vremena da je pripremite.
Sastojci
1 kg gotovih kora za baklavu (jufki)
Za nadjev
- 900 g mljevenih oraha
- 100 g sjeckanih oraha
- 150 g šećera
- 250 g putera
- 100 ml ulja
Za agdu
1 kg šećera
voda
Priprema
- Najprije napravite agdu: uspite šećer u lonac, prelijte vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera pa kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri. Sirup ne treba biti jako gust. Ostavite agdu da odstoji i da se potpuno ohladi.
- Iskrojite kore po mjerama pleha u kojem ćete peći baklavu. Orahe sameljite i pomiješajte ih sa šećerom, a dio oraha naveden u sastojcima nasjeckajte nožem.
- Na laganoj vatri otopite puter, dodajte mu ulje i izmiješajte.
- Složite prve tri kore u pleh, na njih istresite svu količinu sjeckanih oraha. Preko njih stavite dvije kore, premažite ih toplim otopljenim maslacem i uljem pa pospite orasima (možete orasima posipati i svaku koru). Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite baklavu tako da je prekrijete s tri kore, od kojih dvije premažite otopljenim maslacem i uljem, dok posljednju ostavite suhom.
- Prije rezanja dlanovima dobro poravnajte i pristinite baklavu pa je oštrim nožem narežite u formu romba.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite 10 minuta, potom smanjite temperaturu pećnice na 150 °C i pecite narednih 45 minuta. U slučaju da vam baklava prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.
- Pečenu baklavu izvadite iz pećnice i vruću je zalijte hladnom agdom. Preko baklave stavite papir za pečenje pa je oko 10 minuta pritisnite plehom kako bi se kore izravnale.
- Baklava je najbolja kad na hladnom mjestu odstoji jedan do dva dana.