Sport

Bogdan Tanjević za Raport: Najbolje se osjećam kad sam u Sarajevu. To je moja prava kuća

Košarkom se više ne bavi profesionalno, ali košarka ne može bez njega. A niti on bez nje.

Zato je sasvim razumljivo da se Bogdan Tanjević nedugo po dolasku u Sarajevo zaputio u Skenderiju, kultnu dvoranu u kojoj je postigao neke od najvećih i najdražih pobjeda u sportskoj karijeri.

Titula sa Bosnom

Legendarni Boša je prije više od četiri decenije vodio košarkaše Bosne, na kraju stigao i do naslova prvaka Evrope sa sarajevskim "Studentima", a ovih je dana o Skenderiji pohodio trening reprezentativaca Bosne i Hercegovine, jedan od posljednjih uoči puta na predolimpijske kvalifikacije u Poljskoj.

Pažljivo je sa tribina "nadgledao" šta to rade selektor "Zmajeva" Adis Bećiragić i njegovi košarkaši.

Potom je u razgovoru s Bećiragićem, jednim od svojih trenerskih učenika, rekao šta je vidio. I dao poneki savjet koji nije za javnost.

No, ono što Boša nije krio da je zapazio jeste potencijal ekipe koju je vodio na parketu.

"Ozbiljna je ovo ekipa, ima potencijal za dobar rezultat. Samo, bit će potrebno i malo sreće.

Sreća je uvijek faktor koji je neophodan i najjačim ekipama", dodao je Tanjević (76) iz kojeg je govorilo višedecenijsko iskustvo.

Svi su se željeli pozdraviti

Inače, bilo je dirljivo posmatrati kako su razgovor između Bećiragića i Tanjevića po završetku treninga svako malo prekidali naši reprezentativci, jer su svi do jednoga željeli da zagrle i pozdrave legendu naše i svjetske košarke, jednog od rijetkih trenera koji ima evropsku titulu i sa klubom (KK Bosna) i reprezentacija (Italija).

Inače, Boša je nakon duže vremena boravio u svom Sarajevu, gradu za koji priznaje da je najviše vezan iako je još prije 37 godina postao stanovnik italijanskog Trsta, gdje ga je odvela košarkaška karijera.

"Sarajevo je jedini grad za koji mogu da kažem da se u njemu istinski osjećam kao kod kuće. Tu se osjećam najbolje", rekao je Boša.