NEW YORK

Bolnica otpustila medicinsku sestru jer je spomenula genocid u Gazi na dodjeli nagrade

Medicinska sestra u Medicinskom centru Langone Univerziteta u New Yorku otpuštena je zbog spominjanja genocida u Gazi tokom govora na kojem je primila nagradu ranije ovog mjeseca.

Hesen Jabr, palestinsko-američka medicinska sestra, objavila je na Instagramu da je 7. maja održala prigodni govor za nagradu koju je dobila za rad s majkama koje su izgubile djecu tokom trudnoće i porođaja.

"Dvadese drugog maja stigla sam u prvu smjenu nakon što sam primila nagradu. Čim sam ušla na odjel, uvedena sam na sastanak s predsjednikom i potpredsjednikom sestrinstva NYU Langonea kako bih razgovarala o tome kako sam druge 'dovela u opasnost' i 'pokvarila ceremoniju' te 'uvrijedila ljude' jer je dio mog govora odao počast majkama u mojoj zemlji", rekla je Jabr.

Dodala je da je odradila svoju smjenu, dok je bolnička uprava provela dan "smišljajući" šta će s njom.

"Nakon što sam odradila skoro cijelu smjenu, ponovo su me odveli u kancelariju gdje mi je otkazno pismo pročitao direktor ljudskih resursa Austin Bender i ispratio me policajac u civilu", rekla je Jabr.

U videu koji je objavila na svom Instagramu kazala je kako je boli što "gleda patnju kroz koju žene u njenoj zemlji (Palestini op.a.) prolaze tokom genocida u Gazi".