Konaković govorio o većini u Domu naroda FBiH: SDA je nema
Politika

Borba za većinu u Domu naroda FBiH. Konaković: SDA laže da je ima, tajkunima je uspjelo samo u Tuzli slomiti zastupnike

Nakon što su se pojavile špekulacije o tome da je SDA okupila većinu u Domu naroda FBiH, oglasio se Elmedin Konaković.

Naime, za formiranje vlasti u FBiH trenutno je najvažnije imati većinu u Domu naroda FBiH. S obzirom na izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt to je teže procijeniti, jer je povećan broj delegata.

Ko će imati većinu u Domu naroda FBiH?

Ipak, prema ranijim procjenama stranke okoupljene oko Trojke imale bi 12 i nedostaje im jedan.

Međutim, situacija u Tuzlanskom kantonu, gdje su dva PDA-ovca ‘preletila’ u SDA, izbila im je jednog.

No, zbog brojnih špekulacija oglasio se predsjednik NiP-a.

“Režimski mediji pišu kako je SDA ‘završila’ ruke u klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH. Tajkuni režima nakon takvih tekstova zovu zastupnike da se pridruže, govoreći da je sve već završeno.

Federalni premijer koristi svoju funkciju i vrši pritisak na zastupnike, nudi i obećava, u ekipi za ‘lobiranje’ su još Voloder i Branković”, piše Konaković.

On ističe kako je sve ‘velika laž’.

“Sve je naravno velika laž, spinovanje i već viđen scenarij, KOS-ovsko/mafijaški. Uspjelo je samo u TK, slomili su dva zastupnika, nigdje više ne uspjeva.

Istina je da su većine u skoro svim kantonima dogovorene, onako kako treba, pregovaraju lideri stranaka i sporazume odobravaju stranački organi. Osam stranaka opozicije ima dogovor o koaliranju, očekuje se tokom sedmice potvrda organa SBiH-a”, naveo je Konaković.

Uskoro počinju pregovori

Dalje navodi da će vrlo brzo početi ozbiljni pregovori sa parlamentarnim strankama o uspostavi vlasti na državnom nivou i na nivou Federacije BiH.

“Istina je i da je tužilaštvima upućeno nekoliko krivičnih prijava protiv ovih bandita koji bi državom da upravljaju kupujući i prepadajući zastupnike.

Zaneseni svojim lažima ubrojali su u tih lažnih 12 ruku i one koji idu u žrijeb, iz Livna i Posavine, možda i još jednog kantona gdje je situacija neizvjesna. Ne govore o tome kako nemaju potrebne proste većine u Domu naroda i Predstavničkom domu PFBiH, ni blizu nisu. Lažu sebe, lažu javnost, lažu zastupnike. Lažu jer hoće još četiri godine da kradu. Nećete više, dosta vas je”, zaključio je Konaković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare