pdp

Borenović o odluci Brisela: Krah politika vladajuće koalicije u BiH

Odluka Evropskog vijeća da ne započne pristupne pregovore za članstvo BiH u Evropskoj uniji jasan je pokazatelj kraha politika vladajuće koalicije na nivou BiH. Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović, ističući da je nevjerovatna nesposobnost da nisu u stanju da iskoriste trenutne geopolitičke okolnosti, na osnovu kojih je BiH prvenstveno i dobila kandidatski status, da se obezbijedi otpočinjanje pregovora.

"Upravo zbog tih okolnosti imamo šokantnu situaciju da su Ukrajina i Moldavija dobili pregovarački status, a BiH još uvijek stoji u mjestu. Sve to jasno pokazuje i licemjerstvo jednog dijela vladajućih „evropejaca“ koji se deklarativno zalažu za EU, a sve čine da nas udalje od Unije. Oni se boje reda, pravila, rada, odgovornosti, a kada se spomene pristupanje BiH EU, pred očima im se ukazuje beskompromisna borba protiv korupcije i slučaj “Sanader”, rekao je Borenović.

Borenović kaže da je i ovo pokazatelj da aktuelni Savjet ministara ne ispunjava svoju ulogu.

"To je klasična foteljaška koalicija i jedino su uspješni u tome da podijele fotelje u koje će ugurati svoje, u mnogim slučajevima, potpuno nekompetentne kadrove. Svaki put kad pomislimo da ne može gore, oni nas demantuju, jer su nakon prethodnog lošeg saziva Savjeta ministara uspiju da dokažu da može biti i gori", rekao je Borenović.

Smatra da svako za svoje neuspjehe treba da snosi odgovornost.

"Nisu u stanju da efikasno rade svoj posao, nisu u stanju da obezbijede bilo kakav ozbiljniji napredak, nisu u stanju da koriste šanse koje im se nude na tacni i sasvim bi logično bilo da preuzmu potpunu odgovornost za očigledne neuspjehe i podnesu ostavke", poručio je Borenović.