opozicionar iz rs

Borenović objavio da ide u Strazbur da glasa protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope: Bruka i sramota je da se to uopće razmatra

Predsjednik PDP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović pohvalio se kako ide na proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu kao član delegacije BiH, kako bi glasao protiv aplikacije Kosova za prijem u Vijeće Evrope.

Osim njega, u delegaciji Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) nalazi se i Saša Magazinović (SDP), kao aktuelni predsjedavajući, njegovi zamjenici Snežana Novaković Bursać (SNSD) i Darijana Filipović (HDZ) te članovi Sabina Ćudić (Naša stranka), Mladen Bosić (SDS), Šemsudin Dedić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Mia Karamehić Abazović (NiP) i Miroslav Vujičić (SNSD).

Borenović je rekao da će očekivano glasati protiv ulaska Kosova u Vijeće Evrope.

"Prije svega, ako to uopšte treba da naglašavam, idem da glasam protiv prijema takozvane države u ovo tijelo. Uopšte stavljanje na dnevni red izvještaja je bruka i sramota, kršenje bazičnih demokratskih principa, međunarodnog prava, udar na suverenitet države članice UN i još jedan strašan presedan. Presedan koji se sutra može obiti o glavu mnogim evropskim državama i dovesti do novih geopolitičkih turbulencija", kaže Borenović.

Ističe da je stavljanje na dnevni red izvještaja o aplikaciji Kosova za prijem u Vijeće Evrope, bez ispunjenih i najosnovnijih uslova iz međunarodnih sporazuma, nevjerovatan postupak.

"Čak ni najosnovniji uslov, formiranje Zajednice srpskih opština, privremene prištinske vlasti odbijaju da ispune", naveo je Borenović, dodajući da je samo razmatranje prijema Kosova "civilizacijski sumrak".