predsjedavajuća VM

Borjana Krišto pisala evropskom vrhu, žali se na odluku Schmidta: Ovo je pogubno za suverenu BiH

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobila je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) konačni izvještaj

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas pismo na ključne adrese u EU kako bi se žalila na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, pismo je upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i povjereniku Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiju.

Krišto je u pismu podsjetila na nedavno otvaranje pregovora i kazala kako je svima u Bosni i Hercegovini jasno da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja cjelokupna izborna reforma. Istaknula je kako Bosna i Hercegovina, kao buduća zemlja članica Evropske unije, treba izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja.

U pismu se podsjeća kako se 's posebnom pažnjom radi na usuglašavanju izmjena i dopuna Izbornog zakona'.

Krišto je podsjetila da je Ministarstvo pravde je 21. marta 2024. uputilo u proceduru nacrt zakona, koji se trenutačno nalazi u javnoj raspravi i na njega svi u BiH u ovome trenutku mogu dati svoje komentare i amandmane.

Ona je preskočila kazati kako se ovim prijedlogom HDZ-a ne rješavaju ključna pitanja manjkavosti Izbornog zakona, nego je cilj rješavanje pitanja člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Također, nije navela da je Ambasada SAD ovaj nacrt već označila kao nazadan i potencijalno devastirajući po izborni proces.

Krišto je u pismu navela da je nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 članova 'nespojivo s evropskom budućnosti BiH, a najpogubnije je za neovisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, uzevši u obzir da se radi o zakonu na kojem počiva demokratski sustav i koji je poslije Ustava BiH najvažniji pravni akt'.

"Čvrsto držim da nametanje Odluke o izmjenama i dopunama Izbornog zakon BiH, za mene kao predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, predstavlja jedan neočekivani izazov na koji ćemo, skupa s vama, morati odgovoriti na način da se ne ugrozi naš evropski put niti rad institucija BiH jer upravo institucije u BiH moraju preuzeti odgovornost za donošenje svih odluka", navela je Krišto.

Na kraju pisma je istakla kako je potrebno nastaviti saradnju i zajednički rad te jačati povjerenje i poštivanje između nas u BiH te dati potporu rješenjima koja će biti rezultat rada institucija BiH.