Politika

Borrell: Danas nije dobar dan za Zapadni Balkan. Razočaran sam

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell izjavio je danas u Briselu uoči Samita EU-zapadni Balkan da je neophodno održavati “plamen” evropske perspektive, ali da danas nije dobar dan.

“Nismo na nivou na kojem bi trebali biti sa zapadnim Balkanom. Danas bismo trebali pokrenuti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ali ne mogu sakriti svoje razočarenje jer se stvari ne odvijaju u dobrom smjeru”, rekao je Borrell.

Istakao je da se još jednom pokazalo da je jednoglasno donošenje odluka u EU veliki problem i da se ne može dozvoljavati da jedna zemlja mjesecima blokira donošenje odluka, misleći pritom na Bugarsku.

“Neophodno raditi na jačoj i bržoj integraciji naroda zapadnog Balkana u naš rad i pozivati ih da učestvuju u našim raspravama”, poručio je Borrell.

Samit, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana, održava se uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

Samitu u Briselu prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare