sjećanje na žrtve

Borrell i Várhelyi: U našim redovima nema mjesta za negatore genocida, one koji pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izdali su zajedničku izjavu povodom obilježavanja 29 godina od genocida u Srebrenici, istaknuvši kako je to jedan od najmračnijih trenutaka moderne evropske istorije.

"Naša je dužnost da pamtimo preko 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice.

Pozivamo lidere da odbace retoriku podjela i rade na istini, pravdi, povjerenju i dijalogu.

Zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i podučavanje historijskih činjenica, pijetet i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje svih počinitelja pred lice pravde, a što je sve ključno za suočavanje s uzrocima mržnje koja je dovela do genocida", navode.

Dodaju da moramo zajednički graditi mostove do pomirenja.

"U našim redovima nema mjesta za negatore genocida, one koji pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince.

U martu 2024. godine Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Ovo je ključna prilika za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane Bosne i Hercegovine, te približila zemlju članstvu u Evropskoj uniji. Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u okrilju Evropske unije kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje", poručili su Borrell i Várhelyi.