Politika

Borrell: Nisam vidio fantomski non-paper, ali sam čuo za njega

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbijednost je danas rekao da non-paper, dokument koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, za njega kao neslužbeni diplomatski dokument nije predmet razgovora.

“Nisam primio taj fantomski dokument. Nisam ga vidio. Čuo sam za njega. Pošto je riječ o non-paperu to za mene nije predmet razgovora”, rekao je on nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Josep Borrell je dodao je da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

“Treba se koncentrisati na stvari koje imaju veću važnost. Umjesto ulaziti u debate o idejama koje mogu samo da odmognu”, zaključio je visoki predstavnik EU.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije razgovarao sa Janšom o navodnom non-paperu dokumentu. Ponovio je da podržava teritorijalni suverenitet Bosne i Hercegovine. Kao i Republiku Srpsku unutar države.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da su mnogi pokušali da iskoriste priču o non-paperu “da bi usmjerili atak na Republiku Srpsku”. Dodao je “da se ne može sakriti činjenica da se u evropskim strukturama sve više priča o enentualnoj promjeni granica u regionu”.

“Non-paper znači da je neobavezan. Svi su skočili da to komentarišu. To neko čini iz različitih razloga. Svi su uzeli ono što im odgovara”, rekao je Dodik za ATV.

Kako je kazao, “ne može niko sakriti činjenicu da se u evropskim strukturama sve više priča o tome”.

“Ali i evropske strukture funkcionišu na bazi neke vrste virtuelne stvarnosti. Ili nekog virtuelnog cilja po kome oni neće da shvate stanje u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik kaže “da je lično posvećen tome da RS bude nezavisna država. I to ne krije”. Ali ne želi da “zbog tog cilja budu mobilisani ljudi. Da se za to bori ratom”.

“Nikada nisam pozvao nekoga u rat. Niti pokušao da nešto učinim sa tog stanovništva. Uvjeren sam da će se BiH raspasti pošto u njoj neće više niko da radi”, rekao je Dodik. Dodao je da “nefunkcionalnost BiH dovodi do toga”.Povezani postovi: