glas upozorenja

Borrell traži da EU napravi fond za odbranu: Rat je tu, ne možemo poreći stvarnost

Šef evropske diplomatije Josep Borrell predlaže fond za finansiranje odbrane Evropske unije.

U jeku utrke u naoružanju kao posljedice rata u Ukrajini i nestabilnosti na Bliskom istoku, Borrell se priključio glasovima koji upozoravaju na blizinu rata na kontinentu.

"Rat je tu, neće početi sutra, ali ne možemo poreći stvarnost", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Borrellov poziv fokusiran je na potrebu jačanja odbrambenih kapaciteta EU, najviše zbog mogućnosti da se Donald Trump vrati u Bijelu kuću 2025. godine i da Sjedinjene Američke Države prestanu štititi Stari kontinent kao do sada.

Tako je Trump priznao da je u svom prvom mandatu kao predsjednik SAD izveo EU “iz zone komfora”.

Borrellov prijedlog je stvoriti "međuvladina finansijska sredstva" za 27 država kako bi se ojačala vojna industrija.

“Nazovimo to evropskim obrambenim mehanizmom, usporedivim s onim koji smo stvorili tokom finansijske krize za podršku pogođenim državama”, objasnio je on.

Također je ponovio svoj recept za rješavanje sukoba na Bliskom istoku koji uključuje četiri koraka - oslobađanje izraelskih talaca koje je zarobio Hamas, prekid vatre, veću humanitarnu podršku i početak aktivnosti na rješenju dvije država.

Međutim, on je prepoznao da je sposobnost djelovanja "ograničena". Također je osudio kršenje nepovredivosti humanitarnih radnika i podsjetio da je u Gazi ubijeno 114 osoba.