malo-pomalo

Borrell upozorava: Izrael ima jasnu volju da anektira Zapadnu obalu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da Izrael ima "jasnu volju" da postepeno anektira okupiranu Zapadnu obalu.

"Izgleda da postoji jasna volja za aneksijom Zapadne obale, malo-pomalo, malo-pomalo, a to sigurno neće dovesti do mira", rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Luksemburgu.

Podsjetivši da u Gazi nije postignut prekid vatre, iako su prošle tri sedmice od predstavljanja prijedloga, koji je podržala međunarodna zajednica, Borrell je kazao da "nismo nigdje u smislu prekida vatre".

Također je rekao da je nedavna konferencija za novinare izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jasno pokazala da nijedna strana nije voljna provesti prijedlog o prekidu vatre.

Odgovarajući na pitanje da li će rat trajati dugo, Borrell je rekao da bi se to moglo desiti.

"Izgleda da je tako, nažalost, to je rat koji će biti test u smislu opstanka Palestinaca u Gazi", rekao je Borrell.

Poručio je da su sve države članice EU-a ponovile podršku Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) za koju je rekao da ima važnu ulogu u spašavanju života palestinskih izbjeglica u Gazi, Zapadnoj obali i regionu.