Vijesti

Bosna i Hercegovina ponovo u centru pažnje: Blinken tvrdi da se Zapad priprema za pokušaj ruske blokade

Zapadne sile traže alternative kako bi osigurale dalje prisustvo međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini ukoliko Rusija blokira obnovu mirovne misije koju podržavaju Ujedinjeni narodi, izjavio je danas državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken.

“Rusija, saveznica bosanskih Srba i članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, kritična je prema naporima UN-a u toj balkanskoj zemlji, ali je nevoljko u novembru pristala na jednogodišnje produženje mandata UN-a za snage predvođene Evropskom unijom”, prenosi AFP.

Pogoršani odnosi

Kako se navodi, od tada su se odnosi Zapada naglo pogoršali s Rusijom, koja je u februaru napala Ukrajinu, a čelnici bosanskih Srba pojačali su separatistički jezik.

"Neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna je za pokušaj održavanja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini", rekao je Blinken Odboru za vanjske poslove Senata odgovarajući na pitanje.

"Mi smo angažirani na različitim nivoima u ovom planiranju izvanrednih situacija. Ako mandat ne bude obnovljen u novembru, pokušavamo osigurati da imamo nešto što ovo podupire", rekao je Blinken.

Ruska ambasada u Sarajevu ranije ovog mjeseca upozorilo je da bi stav Zapada mogao uzrokovati "destabilizaciju" u BiH, što je izazvalo strah od prelijevanja ukrajinskog sukoba, ističe AFP.

Schmidtov potez

Oni podsjećaju da je ruska izjava uslijedila nakon što je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, kojeg Zapad podržava, ali ga Moskva ne priznaje, suspendirao kontroverzni zakon koji bi Srbima omogućio preuzimanje državne imovine na teritoriji Republike Srpske.

“Takav bi potez dodatno oslabio centralnu vladu, koja je vođena kroz komplicirani aranžman podjele vlasti prema Daytonskom sporazumu iz 1995. godine uz posredovanje SAD-a koji je okončao krvavi rat u zemlji.

Bosanski Srbi pojačali su prijetnje otcjepljenjem od BiH, koju njihov čelnik Milorad Dodik naziva "nemogućom zemljom", zaključio je AFP.