solidarnost

Bošnjaci u Švicarskoj podrška Palestincima u Gazi

 Blizu 100 osoba okupilo se u prostorijama Kulturnog udruženja Bošnjaka Annecy na humanitarnoj večeri, koju su pokrenuli i organizovali mladi članovi uz podršku udruženja Echo Bosne.

Večeri su prisustvovale sve generacije članova udruženja, a poseban gost bio je Ahmed, izbjeglica iz Gaze koji u Švicarskoj živi od 2016. godine.

U prisustvu predsjednika Yaffa Ahmeda Alazbata i potpredsjednice Julie Frank, druženje je bila prilika da se predstave aktivnosti Udruženja Yaffa koje ima podršku grada Ženeve.

Prije trenutnog sukoba, udruženje se već angažovalo oko djece iz najsiromašnijih četvrti Gaze, pružajući ključnu podršku, obrazovne aktivnosti i inicijative za rad s traumama djece koja su već proživjela nekoliko sukoba tokom prethodnih desetljeća.

Iako bošnjačka zajednica u inostranstvu redovno organizuje humanitarne aktivnosti za Palestinu, ovo je jedna od rijetkih prilika da se prisutni iz Gaze ili oni koji često tamo putuju, pojave na druženjima. Publika je tako mogla čuti iz prve ruke svjedočanstva o situaciji u Gazi prije početka bombardovanja.

Na ovom događaju je prikupljeno 3.240 eura pomoći. Ovi fondovi predstavljaju ekvivalent plate socijalnog radnika na terenu sljedećih šest mjeseci. Ovaj doprinos ne samo da će pomoći u održavanju socijalne strukture u društvu koje je teško narušeno i uništeno sukobom, već će također omogućiti tom radniku da zadovolji osnovne potrebe sebe i svoje šire porodice tokom šest mjeseci.

Okupljeni su naglasili važnost solidarnosti i predanosti vitalnim humanitarnim ciljevima u trenucima krize.

Udruženje "Yaffa" ostaje odlučno u svojoj akciji, unatoč povećanim izazovima i rizicima koje tim doživljava na terenu. Nemaju informacije o četiri radnika iz Gaze, dok je preostalih osam živo i nastavljaju svoje aktivnosti u skloništima.

Ovo veče je bilo mnogo više od "običnog" humanitarnog događaja. Bilo je mjesto istinskog zajedništva između Ahmeda i lokalne zajednice. Prisutni su iskazali potpunu podršku i duboku empatiju prema situaciji u Gazi. Sve ih je podsjetilo na dešavanja '90-ih godina u Bosni i Hercegovini i šutnju međunarodne zajednice tokom tog perioda.

"Ne volim govoriti. Teško mi je, ali znam da me vi, vidim to u vašim očima, razumijete iako ne govorim", rekao je Ahmed.