izdvojena sredstva

Bošnjak: Rekonstrukcija kotlovnice Zvijezda je najveći projekt Toplana u posljednjih 20 godina

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak posjetio je danas KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo.

Povod posjete i sastanak s menadžmentom ovog preduzeća bili su radovi na rekonstrukciji kotlovnice Zvijezda i hidraulička optimizacija rada kotlovnice.

"Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša obećali su da će raditi na projektima smanjenja negativnih uticaja na okoliš, na smanjenju emisije CO2 u zrak.

Vlada KS i resorno ministarstvo ispunjavaju obećanja.

Rekonstrukcija kotlovnice Zvijezda i hidraulička optimizacija rada kotlovnice je projekt koji je za malo mogao biti zaustavljen i predstavlja najveći projekt u posljednjih 20 godina za Kantonalno javno komunalno preduzeće 'Toplane - Sarajevo'.

Oprema koja je trenutno ugrađena u kotlovnici je starija od 30 godina i direktno je odgovorna za nastanak ekološki štetnog otpada", kazao je ministar Bošnjak.

Naglasio je kako je Vlada Kantona Sarajevo za ovu rekonstrukciju izdvojila oko dva miliona konvertibilnih maraka.

"Na ovaj način podižemo kvalitet usluge za sve korisnike koji se snabdijevaju toplotnom energijom iz ove kotlovnice.

Sa menadžmentom "Toplana" mi nastavljamo dalje kontinuirano ulagati napore da svim korisnicima pružimo što kvalitetniju uslugu, te da također utičemo na smanjenje uticaja negativnih čestica u zrak kojeg udišemo.

Implementacija ovog projekta kroz ugradnju moderne opreme dovest će do smanjenja potrošnje električne energije za minimalno 25 posto i gasa za minimalno 15 posto godišnje, te time i do značajnog smanjenja navedenih negativnih uticaja", objasnio je resorni ministar Bošnjak, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.