kraj jedne ere

Bračni par Izetbegović službeno je u penziji. Glavni operativci su u zatvoru, raspada se propagandna mreža, a to bi tek mogao biti početak

Bračni par Izetbegović službeno odlazi u penziju. To ne znači da će se povući iz političkog života, no sve ono što su godinama 'gradili' urušava se.

Bakir Izetbegović službeno se penzionisao 2021. godine, dok je njegova supruga jučer dala otkaz na KCUS-u uz zahtjev za prijevremeno penzionisanje.

U političkom smislu njih dvoje ne kani se sklanjati sa čela SDA, stranke u kojoj su prouzrokovali egzodus kadra, a bahatošću i političkom nadmenošću doveli su do toga da budu izbačeni i iz vlasti na federalno i državnom nivou.

Okidač je to koji je doveo do urušavanja parasistema i mreže koju su godinama pleli oko javnih resursa smatrajući ih svojim privatnim prćijama.

Nakon što je SDA skinuta s vlasti, počela je smjena njihovih ključnih kadrova, a glavni operativci poput Osmana Mehmedagića i Fadila Novalića - su u zatvoru. Osmica čeka optužnicu, a Novaliću je već presuđeno.

Gubljenjem ključnih resursa SDA odnosno bračni par Izetbegović ostao je bez poluga moći preko kojih su vladali svim procesima - uključujući i pravosudne pa je to rezultiralo nizom hapšenja upravo kadrova SDA.

Paralelno s tim, SDA-ova propagandna hobotnica počela se urušavati.

Prvo su se botovi počeli između sebe 'jesti' da bi se onda okrenuli ka ruci koja ih je hranila - direktno na Izetbegoviće.

Kako se presjecaju kanali finansiranja, tako se i drugi njihovi mediji urušavaju, a najbolji primjer je ultranacionalistički magazin Stav. Ovo glasilo nedavno je objavilo da više neće izlaziti sedmično nego da se pretvara u mjesečnik s akcentom na digitalne kanale. U prevodu, presušila je finansijska pipa.

Na slične scenarije već se pripremaju i drugi mediji koji su bili udarna propagandna pesnica SDA-ove hobotnice, a koja je opstajala samo na namještanim ugovorima dok su u tržišnoj utakmici bili potpuni autsajderi i gubitnici.

I sve to bi tek mogao biti početak.

Poznato je da Tužilaštvo BiH nakon presude u predmetu Respiratori, radi na drugom predmetu kolokvijalno nazvanim 'Respiratori 2', a jedan krak mogao bi voditi čak i do Poljina.