provostepena presuda

Branimir Glavaš proglašen krivim za ratni zločin

Zagrebački Županijski sud danas je nakon ponovljenog suđenja Branimira Glavaša ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tokom rata, zbog kojega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne.

Radi se o nepravosnažnoj presudi u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima Garaža i Selotejp.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom je osnovao i vlastitu stranku, te njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić, javlja Index.

Uz Glavaša je na objavu presude došla i optužena Gordana Getoš Magdić, dok se Dino Kontić i Zdravko Dragić nisu pojavili u sudnici.

Glavaš i njegovi suoptuženici ponovili su sredinom siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.