izvanredan doprinos

Brigadir OSBiH Edin Fako odlikovan prestižnom nagradom NATO štaba Sarajevo

Brigadir Oružanih snaga BiH Edin Fako, koji je trenutno na dužnosti šefa vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u, u četvrtak, 25. januara, odlikovan je prestižnom nagradom od NATO štaba Sarajevo.

Nagrada mu je dodijeljena u priznanju njegovog izvanrednog doprinosa razvoju i unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i NATO saveza. Brigadir Fako se istakao svojom posvećenošću, stručnošću i ličnom inicijativom, premašujući očekivanja u obavljanju svojih dužnosti.

Iz Ministarstva odbrane BiH istaknuto je da se njegov izuzetan doprinos reflektira kroz značajan broj aktivnosti, a među najvažnijim su organizacija posjeta NATO visokopozicioniranih zvaničnika BiH, što je rezultiralo jačem partnerstvu i razumjevanju, te dalo doprinos pristupanju BiH NATO programu, pod nazivom Izgradnja odbrambenih kapaciteta, na osnovu kojeg je odbrambenom sistemu BiH i sigurnosnom sistemu omogućena značajna podrška kroz 12 projekata.

Dodaju da je NATO-ova nagrada dodijeljena brigadiru Edinu Faki simbol priznanja za predanost i izuzetne vojničke vještine, koje je pokazao u promovisanju interesa Bosne i Hercegovine unutar NATO saveza.

Ta nagrada svjedoči o visokim standardima profesionalizma i izvanrednog liderstva, brigadira Fake, u vojnom dijelu Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u. Brigadir Edin Fako je oficir sa velikim iskustvom, koje je stekao radeći na brojnim operativnim i štabnim dužnostima unutar Oružanih snaga BiH.

Nedavnom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, imenovan je kao novi član generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u činu brigadnog generala, te će uskoro preuzeti ključnu poziciju u činu generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te institucije.