'Project Africa'

Britanac pretrčava cijelu Afriku i bliži se cilju: Svima bih preporučio ovu avanturu

Pokušava postati prva osoba koja će pretrčati cijelu dužinu afričkog kontinenta

Britanac koji trči uz zapadni rub Afrike i dosad je napravio više od 19 miliona koraka u 16 zemalja u nedjelju bi trebao stići do svog cilja u Tunisu.

Russ Cook iz Worthinga, na južnoj obali Engleske, suočio se s poteškoćama vezanim uz vize, zabrinutošću za zdravlje i oružanom pljačkom u svom pokušaju da postane prva osoba koja će pretrčati cijelu dužinu afričkog kontinenta.

Cook je krenuo od najjužnije točke Južnoafričke Republike 22. aprila 2023., a završit će na najsjevernijoj točki Tunisa u nedjelju, pretrčavši dužinu 376 maratona.

Prikupio više od pola miliona funti za humanitarne svrhe

Svojom akcijom nazvanom Project Africa, 27-godišnji atletičar je prikupio više od 550.000 funti za humanitarne organizacije Running Charity i Sandblast. Cook je za posljednji dan svog izazova dugog 15.000 kilometara pozvao svoje pobornike da s njim otrče zadnji maraton.

Prošlog je utorka rekao da je izazov bio "najteži" u njegovom životu, no "ogromna čast".

"Sreli smo divne ljude u svakoj zemlji gdje smo bili, koji su nas primili s ljubavlju i dobrotom. Ljudski duh je prekrasna stvar", napisao je na društvenoj platformi X.

"Veoma sam zahvalan na ovim iskustvima i definitivno bih potaknuo bilo koga da ode u tu pustolovinu, kako god ona izgledala za vas."