loše vijesti

Britanija zvanično ušla u recesiju

Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva službeno je ušlo u recesiju, pokazuju brojke. Recesijom se smatra svako lagano opadanje bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala. Bruto domaći proizvod (BDP) se između oktobra i decembra smanjio za 0.3%, prema najnovijim podacima britanskog Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS). Negativni privredni rast je zabilježen i u prethodnom razdoblju od jula do septembra (0.1%).

Podaci ONS-a su samo procjena i podložni su reviziji. Dok su prethodne recesije, poput one tokom globalnog finansijskog sloma 2008. i 2009., bile dugotrajne, ova će vjerovatno biti blaga i kratkotrajna. Kako god, ovo nije dobra vijest za premijera Rishija Sunaka i njegovu vladu, kojima je rast privrede bilo jedno od primarnih obećanja, piše Sky News.

Visoka inflacija i sve veći računi umanjili su potrošačku sposobnost Britanaca. Cijelu situaciju je unazadilo i olujno nevrijeme, zbog kojeg je proizvodnja bila ograničena, a kupci su ostajali kod kuće. Padavine su u zadnja tri mjeseca 2023. bile daleko iznad prosječnih nivoa, što je pak utjecalo na brojne privredne sektore, uključujući građevinarstvo i maloprodaju.

"Visoka inflacija je najveća pojedinačna prepreka rastu i zato je njezino smanjivanje postalo naš glavni prioritet. Dok su kamatne stope visoke, ne iznenađuje nizak ekonomski rast. Ali postoje znakovi oporavka", kazao je kancelar Jeremy Hunt.

"Stručnjaci se slažu da će u sljedećih nekoliko godina doći do privrednog rasta, plaće rastu brže od cijena, stope hipoteka su pale, a nezaposlenost je i dalje niska. Iako su vremena još uvijek teška za mnoge porodice, moramo se držati plana - smanjivanja poreza na rad i poslovanje kako bismo izgradili jaču ekonomiju", dodao je.